-----------------------------------
Florin Sirius
14 Feb 2016 19:50

aceleasi (vechi) dileme dobson-iene
-----------------------------------
Buna ziua tuturor,

  De ceva vreme a inceput sa ma intereseze cerul noptii. Si, primul impuls a fost, desigur, sa-mi cumpar un telescop. Asa am ajuns aici. Am rasfoit forumul, m-am documentat despre ele, si in cele din urma, am urmat sfatul &#8222;veteranilor&#8221;. Mi-am luat un binoclu Bresser Hunter 10x50,  pe la inceputul anului trecut.
 
Intre timp m-am mai imprietenit cu stelele, dar inca n-am renuntat la ideea de a avea si un telescop. Tot penduland intre lunete (datorita mobilitatii) si reflectoare (datorita aperturii), cred ca un telescop pe montura dobson e ceea ce mi-ar trebui. Toata lumea le considera instrumente bune pentru incepatori dar avertizeaza ca sunt voluminoase si e bine sa le vezi inainte. Asa este! Desi ma asteptam, tot am fost surprins de dobson-ul de 10" (Skywatcher versiunea cu tubul plin). Un adevarat tun. Asa ca acum ma gandesc la un dobson de 8" colapsabil (flextube). Mi se pare ca ar fi cel mai bun compromis (pentru mine) intre portabilitate/apertura/pret. Stiu ca trebuie colimat mai des dar o sa-mi cumpar un laser de colimare odata cu instrumentul, daca raman la el. Am mai citit pe forum, ca pe timp de iarna (cel cu tubul deschis) formeaza un soi de chiciura pe oglinzi, dar, dupa ce-am facut prima mea observatie pe ger, nu cred sa rezist nici eu prea mult in astfel de conditii.

Prin dob-ul de 10", desi nu au fost conditii foarte bune, (la 20 de km in afara orasului, pe un deal bun de observatii dar cu vant, ceva nori care s-au mai dus dar au revenit la un moment dat), am vazut Jupiter cu benzile sale, un pic de Andromeda, un pic din nebuloasa din Orion, etc.  Cat as fi vazut cu unul de 8"? Nu-mi dau seama cat de importanti sunt acesti 2 inchi si daca merita sa renunt la o mobilitate mai mare pentru ei. 

In concluzie, ma gandesc la aceste doua telescoape dobson, de 8" si de 10", pe versiunea flextube, dar sunt deschis eventual si catre alte optiuni. Sa mentionez si greutatea lor, 23kg (11 tubul +11,5 montura) si 27 kg (15+12). Pretul si el important, 2000 respectiv 3000 de lei. 

Nu ma intereseaza momentan astrofotografia, locuiesc in oras, la etajul 3 (fara lift!) si am masina. Dar mi-ar placea sa-l pot lua cu mine prin vacante (si sa mai fie loc si de ceva bagaje pe langa). A fost cam lunga povestea. Desi dilema mea nu-i noua, poate alte perspective (mai experimentate) ma vor ajuta sa aleg cat mai bine primul meu telescop. 

Cer senin!