-----------------------------------
lefmir
14 Feb 2016 00:28


-----------------------------------
poate îl folosea pentru a observa &#539;inte terestre? 
Cred ca asta explica prezenta in pachetul de vanzare a unei anume "erecting eyepiece". Numai buna de pus frisca pe tort cu ea.  :lol: 

Am atasat poze ale lateralului si o poza cu oglinda.

Inainte sa colimez telescopul am dat jos oglinda numai sa ma uit la zgarieturi. 
Cred ca cineva a sters praful cu o carpa uscata in loc sa il sufle.
Am inceput cu o lupa X4 si dupa am demontat tubusorul metalic de la un ocular de 25mm si m-am apropiat si m-am ajutat si de o lampa.
Din cate imi pot da seama, zgarieturile au aceeasi reflectivitate cu oglinda curata de langa. Sper sa fie numai stratul protectiv lezat.
De asemenea mai este o pata ca de apa intr-o parte(probabil condens candva scurs) si o pata de grasime albastruie, nu foarte deranjante. Nu m-am atins de suprafata. Am suflat praful cu un feon si am montat-o la loc.

Ulterior s-a pus din nou praful vad pentru ca poza am facut-o acum 20 de minute.
 

Dar esti unde trebuie cu acest topic. 
La ''who is who '' doar ne prezentam,apoi topicurile merg fiecare unde trebuie. 
La aceasta sectiune inafara de constructii proprii se vorbeste si despre reparatii,deci totul este OK. 

Eu sunt mai imprastiat putin si ajung sa pun 10000 de intrebari pe langa subiect in incercarea mea ferventa de a intelege totul cat mai repede si cat mai bine. :)

Cu oglinda m-am linistit putin gandindu-ma la cum functioneaza efectiv tipul asta de telescop. Am zis ca atunci cand ii va veni sorocul o voi trimite la realuminizare. O sa ma linistesc definitiv dupa ce ii fac testul de "airy disk"; nu am reusit ieri pentru ca s-a lasat rapid ceata si umezeala.

Acum gandindu-ma in alt plan, nu stiu daca am dat mult pe el. Am dat 900 de lei, dar a mai avut si 4 oculare(+ erecting eyepiece, dar nu am nicio trebuinta pentru ea): plossl-uri de 25, 12.5(la naiba, am barlow X2), 10 si unul nemarcat putin batut de soarta, insa l-am demontat sa-l curat si e un kellner de 6mm. 
Pentru ca am vreo 2 oculare la care nu stiu distantele focale si ca sa le aflu mi-am facut un carton gradat in forma de "L" si pun ocularul sub un bec micut incandescent si in momentul in care se focalizeaza filamentul stiu distanta focala.

Mi-am adus aminte, luni ma duc sa imi printez atlasul si vreau sa-mi printez si niste tipizate cu cercuri si niste date sa pot sa incep sa desenez ce vad. 

Va multumesc mult pentru rabdare! Ma bucur tare mult ca am gasit forumul acesta!