-----------------------------------
larrylart
11 Apr 2007 13:18


-----------------------------------
Am ajuns amandoi la concluzia ca prea multe cadre strica. Problema e atmosfera si turbulentele ei. E imposibil sa obtii doua cadre identice. Stelele clipocesc si punerea mai multor asemenea stele una peste alta duce inevitabil la efectul de "placinta" 

Din contra daca faci mai multe cadre la un timp mai redus procentul cadrelor bune o sa creasca. Numai asa poti sa compensezi pt o montura mai slaba. In cazul turbulentelor atmosferice de la caz la caz trebuie sa reduci pana la sub 60s pe expunere in conditiile cele mai rele. Eu de exemplu cu montura mea chinuita am o rata de success cam de 30-40% din cadre daca merge pe 120s si cam de 60-70% daca merg pe 60s.

Acum depinde ce methoda folosesti la stack-are, in general se foloseste o mediana care la un numar mare de framuri, cam peste 300, compenseza "deviatiile" si iti aduce stelele aproape perfect rotunde - ma rog un pic de difuzie poate sa mai ramana dar asta se scoate daca ajustezi tresholdurile histogramei si rezultatul e net superior. 

Acum castigul de semnal e mai bun si efortul sigur e mult mai mic daca iti permiti sa faci expuneri mai lungi dar eu as zice sa incercati macar odata cu un numar de framuri mai mare, eu un compromis bun daca nu ai o montura buna si/sau atmosfera manifesta turbulente mari.

Larry

p.s. montura aia Carl Zeiss defineste perfect un echipament mobil  :roll:   cate tone are ? :D