-----------------------------------
mircealupu38
10 Apr 2007 22:34

salut, Hristos a Inviat
-----------------------------------
Salut, da era vorba de 10 mm, typing mistake -sorry- nu 1 mm.
Da, nu vreau poze gen Hubble :) - comentariile mele erau bazate pe niste fotografii planetare vazute pe net facute cu un telescop de 254- asa scria acolo. In cazul meu am facut comparatia intre Jupiter vazut de mine si cel din poza de pe net cu un 10"Dobson in care se vedeau benzile etc- dar poate era cu lentila Barlow si conteaza si pozitia planetei fata de Pamant -fireste- eu abia acum invat cerul.
Multumesc pentru sfatul cu ocularul electronic- ai si tu dreptate cand spui ca important este sa vezi obiectele cu ochiul tau - dar eu consider ca mai important este sa fii tu autorul observatiei indiferent de metoda - prin sticla de la ocular sau prin sticla de la calculator- daca imaginea trece printr-un fir intre timp nu este atat de grav :) -daca as putea face observatii in infrarosu -fara sa vad direct- nu m-ar deranja de ex -dar este o chestiune de preferinta, de...optica ca sa spun asa.
Aveam o intrebare- am vazut telescoape mai mari ca cel de 254 mm foarte usor transportabile- dar fara tub - doar doua lentile- in doua suporturi conectate prin niste V-uri metalice- care apoi erau dezmembrate si fiecare lentila pusa in valiza ei, tijele metalice la locul lor- astfel ca si un telescop de 300 mm era f usor transportabil. Mi se pare interesant- eu credeam ca tubul are un rol in toata istoria asta.
Acum sunt la inceput, o sa citesc si o sa ma informez si eu, astronomia e un subiect captivant, sunt tot felul de site-uri, tot felul de metode de observatie, fibre optice, oculare electronice, sper sa progresez si eu in timpul liber pe care il am- nu foarte mult din pacate.