-----------------------------------
IACOB DUMITRU
10 Apr 2007 06:10


-----------------------------------
Domnul Radu a scris:

D-le Iacob, habar n-aveți despre ce vorbesc, nu-i așa? 
Eu unul, aici, chiar n-am habar despre ce vorbiți. Cum să nu aibă de-a face cu liniaritatea, când fizica încearcă să liniarizeze tot ce poate? 
Vă referiți la metode de calcul aproximativ? Interpolare-extrapolare, Lagrange, Newton, Gauss, Stirling, Bessel? Păi, metodele astea ce au la bază dacă nu liniarizare? 

Domnule Radu, eu știu la ce faceți dumneavoastră referire, dar din păcate dumneavoastră uitați prea ușor faptul că nu printr-o analiză matematică avansată putem descoperi tainele spațiului fizic.  Spațiul fizic înseamnă înainte de toate mișcare și evident multă, multă geometrie.

Natura aproximează în cel mai simplu mod cu putință și o face numai din mers.  Cunoștințele enumerate de dumneavoastră nu îi sunt de nici un folos în momentele în care aceasta decide (secvențial) să își modifice valoarea parametrilor.


Pe scurt, eu vroiam să spun că modelul la care faceți referire, "modelul matematic ca aproximare a interdependenței parametrilor în cursul fenomenului natural", chiar dacă pare a fi unul foarte performant, nu este în concordanță cu mult mai simpla metodă pusă în aplicare de însuși spațiul fizic, spațiul real.

A încerca să liniarizezi o nedeterminare, o incertitudine este ca și cum ai spune:

Mare este grădina lui Dumnezeu!