-----------------------------------
mircealupu38
09 Apr 2007 11:09

buna din nou
-----------------------------------
M-am uitat ieri seara din nou la cer din observatorul numit balcon cu Dobsonul de 254 mm, am vrut sa vad si luna, m-am trezit pe la 3 si ceva, luna era inca jos, am insomnii de cand cu telescopul :), am vazut o planeta nu departe de luna, spre sud-est cu 4-5 sateliti vizibili, am identificat-o ca fiind Jupiter si cu ajutorul unui site bun care iti da harta cerului http://www.skyviewcafe.com/skyview.php?version=4
stiu ca are 4 sateliti mari, inseamna ca mai era o alta stea langa el pe care am confundat-o, problema este ca planeta era doar un punct mai mare, stralucitor, inconjurat de alte puncte mai mici- ma asteptam la altceva de la al meu Dobson de 10 inch - sau scrie pe el 10 inch si de fapt nu este?-  ori imi trebuie o lentila  Barlow de 2x sau 3x (desi am inteles ca cele de 3x maresc dar apare un blur al imaginii, totusi ma gandesc ca la telescoapele mari ca al meu o lentila 3x ar merge), ma asteptam la imagini mai mari si mai clare decat punctul acela ceva mai mare decat alte stele