-----------------------------------
zoth
10 Ian 2016 13:27


-----------------------------------
Ce inseamna rezonabil spre bine? Poate fi o apreciere subiectiva...

Pricepusi mai multe din observatiile de specialitate conjugate ale lui nobody si Zoth....profesori zgarciti in explicatii...de genul celor carora le faceam semne cand erau cu spatele la clasa:))

Ovidiu, ca sa nu mai faci semne dupa ce ma intorc cu spatele am sa detaliez putin de ce uneori sunt atat de laconic si ma refer in special la aspecte de ordin tehnic:
Imaginea data de un ocular are in general multe atribute de ordin subiectiv dupa cum bine ai remarcat.
Perceptia acestor atribute difera de la un subiect la altul si e normal ca nu pot fi impuse de cineva drept caracteristici fundamentale.
Iata cateva pentru cazul meu particular:
- nu-mi plac ocularele mari si grele. In sine pot avea prestanta de aspect si pot da "bine" in ochii publicului insa cand stiu ca un astfel de ocular imi trage de telescop si mi-l debalanseaza, imi trage de focuser si imi face probleme cu vizualizarea imaginilor in apropierea zenitului, mai bine ma lipsesc de el si caut unul mai mic.
- corectia campului: s-a mai discutat de multe ori acest aspect, pentru unii conteaza mai mult cat vad iar pentru altii ce vad. Personal prefer de 1000x un camp de 40, 50 sau 60 grade bine corectat decat un camp de 70 sau 80 grade slab corectat.
- virarea nuantei imaginii: in special la grosismente mari multe din oculare vireaza nuanta imaginii  spre tonuri calde sau foarte calde. Este un aspect care pe mine ma deranjeaza profund dar iarasi spun: nu toata lumea e ca mine.
- efectul de genunchi iar ma deranjeaza la un ocular. Cand fac observatii nu sunt foarte atent la pozitionarea ochiului fata de ocular, imi place sa ma scalambai in toate felurile insa designurile mai complicate nu-ti dau voie sa faci asemenea lucruri, te sanctioneaza prin intunecarea zonala a imaginii.

Important este ca odata cu timpul petrecut la ocular se sedimenteaza si preferintele si dupa o vreme fiecare se poate centra cu alegerea ocularelor dupa pofta inimii lui. Este greu si inutil in acelasi timp sa faci recomandari altora dupa preferintele personale.

Legat de ocularele Hyperion: am avut intregul set si am apreciat (asa dupa cum spunea theogon) prestanta lor, transferul de lumina, contrastul imaginii, insa aspectele legate de greutatea ocularelor, volumul lor, cantitatea enorma de sticla, faptul ca lucreaza bine doar cu instrumente cu raport focal peste 8, prezenta efectului de genunchi, pentru mine le fac mai putin prietenoase. Dupa ce le-am vandut cred ca am scapat de 2kg de sticla per total  :lol: 
Nu pot sa spun insa ca nu sunt oculare apreciate si bune pentru altii.