-----------------------------------
Niky360
25 Dec 2015 07:54


-----------------------------------
Buna dimineata,
Am incercat sa il prind pe mos craciun in zbor in urma cu 1h, dar nu aparut. In schimb don'soara noastra Catalina a aparut, timid, dar a aparut:)
Mi-a luat cam 5 min. sa gasesc zona in care se afla cometa, de fapt 3 stele aproape coliniare aflate la SV de cometa..chiar si asa cand le-am gasit tot nu dadeam de cometa asa ca am mai pierdut 5 minute pana am gasit-o, initial era foarte vaga..abia spre sfarsit(ora 5:50) pot spune ca o vedeam fara sa se piarda in fundalul luminos al cerului, dar la inceput era aproape inobservabila(ora 5:20).
Impreuna cu alte 2 stele, cometa forma un triunghi care m-a ajutat sa determin dimensiunea coamei. 

Coama avea un aspect aproximativ circular mai bine "definita" pe partea ei inferioara(intre p.a=75 pana la p.a=110,daca nu ma insel), iar intre p.a=250 si p.a.=290 coama parca prindea o forma de evantai. Pt unele momente coama parea ca are o prelungire in p.a.=300. Dimensiunea coamei am estimat-o la 3'.

Din pacate cometa nu exceleaza de gradul de condesatie, fiind undeva la D.C.=3/4.

Magnitudinea parca o mai ajuta putin, in jur de 6.

Observatiile le-am efectuat cu 114-le de pe bloc, ajutat de 2 oculare GSO SuperView de 20mm, respectiv 15mm.