-----------------------------------
dragos.n
03 Dec 2015 17:33


-----------------------------------
Inainte de '89, IOR a produs un telescop scolar, care, din ce am auzit, nu era foarte bun calitativ, dar cum nu mi-a trecut prin mana asa ceva nu pot sa spun cu certitudine asta. Despre oculare romanesti pentru astronomie, nu am auzit nimic.

Poate ca de fapt vina nu e a sistemului comunist. Putem in sensul asta sa facem o comparatie cu URSS-Rusia, unde productia de telescoape era si este destul de dezvoltata, si la parametrii calitativi dintre cei mai buni in lume, firme de prestigiu din America isi confectioneaza lentilele la fabrici din Rusia. Mai mult, chiar si armata ar fi avut nevoie de instrumente cu capacitati astronomice. Sa ne uitam doar la firma Ritchey Chretien din USA, care produce in majoritate telescoape pentru uz militar.

Poate ca e vorba de lipsa preocuparii celor care se ocupau de optica. Am avut mai multe carti ale profesorului Dodoc, probabil cel mai cunoscut si publicat optician din acele vremuri, si un capitol dedicat  instrumentelor astronomice nu existenta in ele.