-----------------------------------
MirceaDP
09 Oct 2015 14:20


-----------------------------------
Dacă înțeleg bine dorești să pui în evidență devierea razei de lumină  ce vine de la o stea în preajma unor mase  concretizate în corpuri cerești (stele sau cum zici tu planete). Fenomenul există și este o confirmare a teoriei relativității, iar experimentul (qvasireușit) a fost făcut acum un secol în Anglia (1916 dacă bine îmi aduc aminte) cu ocazia unei eclipse de soare.
... poziția stelelor trebuie corectată de precesie, nutație, aberația luminii (exemplul dat de nobody) refracție astronomică.
cât și de prezența unor condiții favorabile (eclipse) 
Dacă nu am înțeles însă prea bine scopul pentru care dorești aceste determinări, desigur ne poți contacta

Salut!

Nu, nu e nici aberatia stelara, nici verificarea "curbarii spatiului" de catre Venus. E ceva diferit, dar cel putin la fel  de important ca observatiile facute de Eddington la eclipsa din mai 1919 (nu 1916). Nu e ceva usor de inteles la prima vedere. Trebuie sa cititi toata teoria (10-11 pagini) pentru a intelege. Sigur, e posibil ca teoria mea sa fie gresita, cel putin partial, de aceea, inainte de a cere cuiva sa faca observatiile, am vrut sa aflu de la voi cat e de greu si daca e posibil ca efectul descris de mine sa fi scapat neobservat.

Pe langa devieri, de arcsecunde la cateva diametre de Venus, pana la arcminute la cateva zeci de diametre venusiene, ar mai fi ceva mariri & distorsiuni undeva la cateva zeci bune de diametre. E posibil sa fi scapat neobservate astfel de fenomene? E drept ca e vorba de o perioada relativ scurta de timp in care se pot intampla si, fiind departe, nu par legate de Venus, plus ca cerul e cam prea luminos in zona si refractia/turbulentele prea mari pt.a fi o zona f.bine/atent studiata, dar mai sunt si planete (Marte, Jupiter) care trec prin zona si ma gandesc ca ar fi trebuit sa se vada ceva anomalii/distorsiuni. Ce parere aveti?