-----------------------------------
ovidiuv
06 Oct 2015 18:30


-----------------------------------
Salut,

Un follow up despre aceasta observatie ciudata :

Multumita lui Mihai Dascalu care s-a ocupat putin de acest "caz", si intial lui Toma Badescu, am confirmat ca cele doua dare sunt aproape colineare (posibila eroare de 3 grade dintre cele doua directii), tradand dupa parerea mea ca aproape sigur acelasi unic obiect care s-a stins si re-aprins dupa cateva minute de arc pe aceeasi imagine. 

Atasez aici o poza mozaic cu cele doua aparitii, insa nu stim inca in care CCD a aparut mai intai (nr 2 din dreapta sau 1 din stanga). Cele doua sunt "unite" printr-o linie care sugereaza colinearitatea. 

In orice caz, prelungind aceasta dara, Mihai a cautat in calendarul IMO posibili cureenti activi in acea perioada, si la cca 30 de grade distanta a gasit 3 curenti, dintre care delta Acquaride-le (SDA) sunt cel mai bun candidat. Insa cum ziceam si mai sus, NU putem stii directia (daca a venit dinspre Acq sau poate invers)! 

Atasez inca doua harti IMO (unde B e curentul SDA preferat de noi ca sursa).

Data observatiei este:

UTSTART = '04:37:57.6        ' / UTC of start of observation
EXPTIME =               60.080 / Length of observation excluding pauses         
DATE-OBS= '2015-08-23        ' / UTC date start of observation

iar coordonatele "capetelor" celor doua dare sunt (Mihai): 

dara CCD1: RA 1h48m55.7s cu DEC -7g34'19.3" ; RA 1h48m49.5s cu DEC -7g34'39.8"
dara CCD2: RA 1h48m07.3s cu DEC -7g37'23.5" ; RA 1h48m11.7s cu DEC -7g37'05.6"

Sateliti cunoscuti nu au gasit in vreo doua baze de date online (Toma sau Mihai) desi nu stim cat sunt de sigure aceste baze si softuri 9eu nu le cunosc). 

Am intrebat si la ESA daca au vreun satelit sau space junk in baza de date, nu au raspuns nimic (si nici nu ma asteptam). 

Alte pareri: dl. Scurtu crede ca e vorba de un "meteor telescopic" (a citit asa ceva pe vremuri in cartile in rusa), dar Vali nu crede ca e un meteor (desi nu a vazut niciodata vreunul printr-un telescop de 2m).