-----------------------------------
zoth
29 Aug 2015 09:56


-----------------------------------
Undeva cineva face o eroare. Acolo se arata o raza albastra focalizata mai departe decat cea rosie.

Da Catalin, la prima vedere lucrurile nu par a fi in ordine, la o acromatizare clasica (CF) a unui dublet stiam ca atat rosu cat si albastru au planele focale suprapuse si indepartate de verde. Sigur articolul nu este foarte explicit, mai mult comercial cum spunea cineva mai sus, iar logica ajungerii la rezultatul final trebuie s-o dezvoltam noi cititorii daca vrem sa intelegem fenomenul.

Artificiul la care au recurs cei de la Canon e simplu: calculam un dublet acromat mult supracorectat cromatic (prin aceasta supracorectie radiatia rosie migreaza catre cea verde iar cea albastra se indeparteaza si mai mult). Daca la acest dublet supracorectat cromatic adaugam un element cu proprietati refractive anormale in regiunea superioara a spectrului (de la verde la albastru si violet) am reusit sa obtinem un ansamblu optic fara spectru rezidual.
Am facut si un mic desen mai jos din care se poate intelege principiul (foarte simplu de altfel).
Atentie, in desen nu am luat in considerare sfericitatea policromatica si sferocromatismul.

Interesant mi se pare faptul ca au gasit materialul cu astfel de proprietati. Din cate stiu eu astfel de materiale se cauta de multa vreme, prima consemnare pe care am intalnit-o a fost in Tratatul de optica a lui Brewster publicat in 1831 si posibil sa nu fie cea mai veche consemnare.

Cer senin!