-----------------------------------
ovidiuv
28 Aug 2015 13:21

Meteor/i pe o imagine INT?
-----------------------------------
Salut, 

Pe una din imaginile luate cu telescopul INT 2.5m recent in cautare de asteroizi apar intamplator doua trails cu "izbucniri" foarte scurte (cca 1 arcmin fiecare). Le includ atasat, impreuna cu profilul de luminozitate de-a lungul traiectoriei. 

Prima supozitie ar fi ca acestea reprezinta un meteor, insa nu sunt foarte sigur daca nu cumva poate fi vorba de un cosmic ray foarte mare (insa nu cred, si oricum nu am mai vazut asa ceva lung si fragmentat niciodata pe imags luate cu camere CCD de camp foarte mic, pe telescoape profesioniste). 

Studentul care le-a redus (Teo, fost la ING si actual PhD student in Anglia) sugereaza ca ambele imagini (aparute pe doua CCD-uri alaturate!) ar reprezenta de fapt un acelasi meteor, insa eu nu am avut timp sa verific asta. In cazul in care ele ar reprezenta doi meteori diferiti (cum ma gandisem eu initial), fiind atat de scurti (practic indreptati aproape direct catre noi), m-am gandit imediat ca ei ar putea proveni din acelasi radiant (cunoscut sau nu). 

In caz ca exista cineva interesat in cateva calcule in aceasta problema, si eventual comparatie cu curbe de lumina de-a lungul traiectoriilor de meteori reali, va rog sa-mi scrieti in privat. 

Includ atasat cele doua imagini INT. Un pixel are 0.33", iar "meteorii" cca ~1 arcmin.