-----------------------------------
dragos.n
06 Aug 2015 14:07

Noi oculare Baader Morpheus
-----------------------------------
Se vorbea de vreo 2 ani ca firma Baader va introduce o serie noua de oculare. Atunci se zvonea ca vor fi o noua varianta a bine cunoscutelor Hyperion. Azi am aflat ca vor fi denumite Morpheus, vor avea alte caracteristici, si vor apare in septembrie.

Pe scurt, din ce am aflat. Camp de 76 de grade, corectat, cu stele punctiforme din margine in margine chiar si la telescoape rapide (cat de rapide nu stiu), o gama de focale diferita fata de Hyperion, lucru care mi se pare o miscare de marketing inteligenta, avand in vedere ca acele focale sunt deja acoperite si de Orion Stratus, si de Vixen LVW, si de Pentax.

Firma Baader afirma ca aceste oculare pot creea un efect de imersie in camp mult mai realist decat unele din concurentele de 82 grade, pentru ca la acelea, trebuie sa mai misti si capul ca sa vezi tot, in timp ce la Morpheus, combinatia de camp cu relief de ochi este potrivita pentru acest efect.

Ca si Hyperion, ocularele au doua barele, de 1,25'' si de 2'', dar cu un design nou, ridat, pentru a prevenii caderea din focuser. Vin intr-o cutie eleganta din carton cu burete decupat pe masura la interior. Alta noutate este husa semirigida care poate fi pusa la curea, pentru a permite depozitarea si schimbarea lejera a lor in timpul observatiilor. Nu mai au cercuri colorate, care si asa erau inutile pe intuneric, in schimb au inscriptionare cu vopsea fotoluminiscenta, care se poate vedea pe intuneric. Ocularele sunt protejate contra intemperiilor si a prafului. 

In concluzie, niste oculare foarte interesante, dar la un pret de 169 de lire sterline, deci vreo 1100 lei, sau peste, daca tinem cont ca in GB este un TVA de doar 20%. 

Imagini aici:

http://www.firstlightoptics.com/baader-planetarium/baader-morpheus-76-degree-wide-field-eyepieces.html