-----------------------------------
Alex Gaina
19 Mar 2007 13:24

ECLIPSA DIN 19  martie 2007
-----------------------------------
Eu nu prea inteleg, de ce nu se poate vedea o eclipsa la Bucuresti , care se termina la LT 6:24,9 in timp ce soarele rasare la LT 6:22?


Intrucat stau chiar mai la rasarit de Bucuresti, am urcat iaras pe acoperis la 6:10 unde la 6:12 am vazut rasaritul Soarelui, impreuna cu vecinul meu Eugen Croitoru, care mi-a deschis acoperisul care s-a ridicat in vre-o doua minute,  in pofida norilor densi,  iar la LLT 6:15 (UT 4:15) am vazut discul intreg in toata splendoarea cu doi norasi subtiri la 10 si 25 grade sub diametrul orizontal,  iar in partea de jos la aproximativ 20 grade de polul Sud al discului solar am observat o intunecare,  care a durat pana pe la LLT 6:17 (UT4:17). Peste un minut sau doua dupa aceasta am vazut un punct intunecat  (codita pepenelui) la Polul sud al discului Solar pana la LLT 6:23-6:24 (UT 4:23 - 4:24). Am mai stat pe acoperis inca vre-o zece minute fara Eugen Ctroitoru, vecinul meu de la etajul 9, care mi-a deschis capacul de la acoperis. Cerul era seren, cu nori putini, mici si rari cu exceptia partii de est imediat asupra orizontului.  Vant din rasarit. Temperatura  la UT 4:00 t=6C; UT5:20, t=8C, h=80%; UT5:47, t=12C;  

Eugen a exclamat la UT 4:15 (LLT6:15): "Fantastic, si , probabil, Alex ai dreptate- in partea de jos este Luna." Eu prefer sa raman putin mai sceptic. Nu stiu cum sa lupt cu norii? Trebuie, sa urc in avion, insa pentru aceasta am nevoie de multi bani!

Cel putin, de azi inainte cheia de la acoperis este a mea!