-----------------------------------
Dbird
31 Iul 2015 11:31


-----------------------------------
@sternchen:
Vad ca esti pus pe fapte mari. Ceea ce este foarte frumos. Nu stiu exact care sunt conditiile acolo in Austria (daca inteleg eu bine, locatia ta actuala) dar in mod normal ar trebui sa existe niste magazine mai serioase , cu ceva gen "show-room" sau alta posibilitate de testare, caci totusi sunt niste bani pe care ii investesti, ar trebui sa ai posibilitatea sa testezi efectiv. Pana la urma din experienta mea in binocluri aferenta si zonei astro, sa stii ca in afara de calitatea opticii, mecanicii, depunerilor conteaza si multe alte chestii care la prima vedere nu par importante. Conteaza mult de exemplu (cel putin pentru mine) :
1- lipsa eventualelor reflexii, sau fantome care apar mai mult sau mai putin.
2- eye-relieful combinat cu efectul de wide (a nu se confunda cu deschiderea efectiva, wide-ul real -> pot exista obiective normale ca deschidere dar care privite de la un eye relief mai departat sa creeze un efect de panaoramare superb.
3- Deschiderea efectiva "wideul propriu-zis" care trebuie insa studiat in directa legatura cu zona efectiva de clar.  Degeaba ai un camp de 120m la 1000m daca din cei 120 sunt clari doar 30 de metri la mijloc, restul pierzand clarul spre margini.
si altele care eu le tot grupez intr-o expresie de genul "placerea sau comoditatea de a privi".
Ceea ce vreau sa spun este ca daca eu as fi in locul tau as mege si as cauta efectiv fizic astfel de locuri unde sa pot testa cat mai multe vaersiuni. Stiu ca ma injuri ca te pun pe drumuri, si te indepartez de internet, dar in lumea virtuala totul este mult supraapreciat. 
Si de ce nu , sa stii ca difera ca si gusturile fiecaruia, pe unii deranjandui ceea ce pe altii nu ii derajneaza de loc.
De exemplu am treminat de curand lucru la un CZ 15x50 si in pofida calitatilor lui (voi reveni cu un tutorial in curand) care trebuie sa le recunosc, un lucru ma face sa nu il "gust" atat de mult ca de exemplu CZ 10x50. Ai sa razi, nu ma deranjeaza tremuratul sau unghiul mai mic, ci eye-relieful destul de mic suficient ca dupa cateva minute de utilizare grasimea de pe genele mele sa murdareasca ocularul. Poate ca trebuie sa fac dus mai des ?
Sau de exemplu acea "reflexie circulara" cum ii zic eu (nu am mai apucat sa fac testele promise si sugerate de voi deocamdata) nu prea am mai auzit pe nimeni sa il dranjeze  :D
Deci fiecare cu pasarica lui   :lol: 
Dar pentru a avea "placerea de a privi" fie pasare, fie pasarica , ele ar cam trebui respectate  :D 

@ nobody 
citat "Calitatea imaginii nu este data doar de "sticla si depuneri"."
Foarte corect, ceea ce doream sa spun era ca acele comparati se fac pe strict aceleasi tehnologii per acelasi fabricant per diametru obiectiv. 
Altfel o sistematizare ar fi imposibila, existand diferente enorme intre diversi fabricanti la aceelasi factor de marire si diametru de obiectiv.