-----------------------------------
theogon
30 Iul 2015 17:32


-----------------------------------
Stimate d-le Găină, numele meu este Mihai Boacă și sunt de specialitate inginer geodez.
Dar să revenim la cestiune, cum ar zice nenea Iancu 
Întinderea Mării Sarmatice n-am stabilit-o eu ci studii consacrarte acesteia (Grigore Antipa). Faptul că într-o mare închisă (M. Caspică) există aceleași specii de pești ca în Marea Neagră ar fi unul din argumente, altele sunt de natură geologică, altele de natură paleontologică, dar nu vreau să intru în amănunte pentru că nu este specialitatea mea. Cert este că atât întinderea acestei mări (de la porțile Vienei până dincolo  de Marea Aral -une surse dau Munții Tian Șan) cât și vechimea între 7-50 milioane de ani în urmă sunt în general acceptate.
Lista dvs de cratere de impact din Ukraina cuprinde evenimente cu vârsta  mult anterioară  (180 milioane de ani) vărstei Mării Sarmatice.Pentru ca situația să fie mai complexă vă amintesc că în perioada amintită de dvs (180 mil ani înainte) a existat Marea Tetis, dar este impropriu să vorbim de teritorii în înțelesul actual, când deriva continentelor a dus la mari schibări în geografia Terrei.
Ca să concluzionez:
Este posibil ca pe teritoriul Modovei să existe un crater de impact, așa cum susțineți. Acest lucru trebuie dovedit.
De abia după dovezi certe ale existeței acestui impact, putem să ne lansăm în ipoteza evaporării unor suprafețe de apă. (dispariția unei mări ca urmare a bombardamentului meteoric mi se pare hazardată). Cred că nu doar fizica aplicată (masa bolidului, viteza, cantitatea de energie eliberată, volumul mării) cât și date de natură geologică trebuiesc armonizate pentru ca această ipoteză să poată fi luată în considerare.   Pentru că altfel ipoteza dvs are mai mulți de  ''dacă'' înainte, care nu îi sporesc rigoarea științifică.
Cu deosebită stimă Mihai Boacă