-----------------------------------
Manu72
12 Iul 2015 16:53


-----------------------------------
Am facut la momentul respectiv masuratorile cu acel telemetru laser, dar rezultatele, in special in cazul prismei au lasat de dorit asa ca am dubii in legatura cu relevanta lor. Acum, daca tot am gasit hartia cu notitele...

------------------------------------
Masuratorile au avut ca scop determinarea lungimii traseului optic intre FR/FF-ul Celestron F6.3 si planul focal al ocularului Plossl 32mm, plan situat la nivelul umarului superior al barelului de 1,25.
Traseul optic a fost compus din :
FR/FF | hartie alba diametru 50mm | (Visual back 1.25" + diagonala 1.25") sau (diagonala sct 2") | telemetru laser lipit de iesirea spre ocular

Ca visual back de 1.25" am avut la dispozitie VB-ul original Celestron de la C8 si pe cel de la C6 care nu avea nici un marcaj si care era vizibil mai "scurt" decat Celestronul. Ulterior am aflat ca era un VB Meade.
Ca diagonala de 1.25 am folosit diagonala 1.25" Revelation Astro Dielectric 99% si Prisma standard Celestron 1.25"
Ca diagonale de 2" am folost WO 2" Carbon Dielectric 99% si Revelation Astro 2", Quartz, Dielectric 99%. Oglinda WO are adaptorul de 1.25" aparent, iar cea RA il are ingropat si ca atare nu creste lungimea traseului optic spre deosebire de adaptorul WO.
 
Deci:
MeadeVB      + 1.25"mirror = 106mm
CelestronVB + 1.25"mirror = 112mm
MeadeVB      + 1.25" prism = 126mm   ????? 
CelestronVB + 1.25" prism = 131mm   ?????
WO2" +1.25" adaptor = 132mm
RA2"   + 1.25 adaptor = 125mm

??? # peste tot am citit ca o prisma are un traseu optic mai scurt decat o oglinda, de ce laserul a masurat o lungime optica mai mare, nu stiu. Probabil laserul se reflecta altfel prin prisma, dar chiar si asa...

De exemplu in testul facut de William Paolini, reputat membru CN, postat inclusiv pe [url=http://www.baader-planetarium.de/news/mirror-Prism-Dielectric-Diagonal-Comparison_2014-03-06_v2.pdf]Baader-Planetarium.de prisma Celestron este data ca avand o lungime optica de 67mm iar VB-ul Celestron are o lungime optica de aproximativ 42-45mm deci mai aproape de necesarul de 105mm decat ceea ce am masurat eu ca avand 131mm de traseu optic
 
Am masurat cu sublerul pupila de iesire pentru combinatiile de mai jos, cu telescopul focalizat pe un nor aflat (ochiometric) la cativa km departare:

1. C8 | F6.3FR/FF | Celestron 1.25VB | Celestron 1.25" Prism | Celestron 32mm Plossl  ==> Exit Pupil 5.02
2. C8 | F6.3FR/FF | Meade 1.25VB | RevelationAstro 1.25 Mirror | Celestron 32mm Plossl  ==> Exit Pupil 5.22
3. C8 | F6.3FR/FF | RevelationAstro 2" SCT mirror | Celestron 32mm Plossl  ==> Exit Pupil 5.28mm 

Din formula OCULAR FOCAL LENGTH / TELESCOPE FOCAL RATIO = EXIT PUPIL rezulta:
1. Telescopul lucreaza la F6.3 -  exact ca in specificatiile Celestron
2. Telescopul lucreaza la F6.1 - confirma faptul ca VB+Oglinda diagonala ofera un traseu optic mai lung decat VB+Prisma
3. Telescopul lucreaza la F6.0 - ceea ce este normal daca tinem cont de faptul ca Diagonala de 2" SCT are un traseu optic mai lung decat VB1.25"+prisma 1.25"

Nu stiu de ce nu am masuratoarea si pentru Celestron VB+Oglinda 1.25, dar din restul masuratorilor pare sa rezulte ca ofera cam aceeasi lungime optica ca si diagonala Revelation Astro 2" SCT. 

------------------------------------
In alta ordine de idei, asta noapte am iesit la Fundulea la observatii pentru prima data cu C8-ul, FR/FF F6.3, diagonala Revelation Astro 2" SCT si ocularul Maxvision 68° 34mm.
Rezultatul a fost spectaculos. 
Contrar temerilor mele, obstructia centrala nu a fost vizibila, stelele erau punctiforme in tot campul vizual, nu am observat intunecare la marginea campului, iar field stop-ul era foarte bine definit.

Acest ocular si fratele lui mai mic, Maxvision 68° 24mm, au facut ca seara trecuta sa fie de neuitat. Si nu numai pentru mine as zice eu. :)