-----------------------------------
C.Ovidiu
05 Iul 2015 14:17


-----------------------------------
Mircear aici ai dreptate.

off topic:
Dar in unele cazuri se sare de la subiectul initial, daca cineva doreste sa intrebe ceva poate sa scrie si in pm, nu e obligatoriu sa dezbata problema in public, e mai simplu si eficient sa ramai la discutia topicului, asa am observat, cand cauti ceva legat de un subiect anume se trece la alte discutii iar subiectul este uitat sau tinut in umbra, si asta e foarte enervant cand vrei sa cauti informatii anume si utile legate strict de subiect.

Valentin uitete la niste review pe net legat de dobsonianul de 254mm vezi ce se spune de el. Din cate a zis mircear si am observat eu pe net se pare ca ar avea coma, adica stele pe margine nu sunt perfect punctiforme is alungite,au un aspect de cometa, e un defect al telescoapelor rapide cu un f/d 4-5. Cu cat e mai mic acest numar cu atat coma devine mai accentuata, adica telescopul devine mai scurt. Se imparte focala telescopului la diametru oglinzi 1200:254 = 4,7 asta se aplica la toate telescoapele.
   
Auzi Velentin m-am ganditi eu asa, nu stiu cum vei reactiona esti incepator si asta va crea umpic de confuzie, poti sa iti achizitionezi un Dobson de 8 inch e mai ieftin si cu el poti observa DSO fara nici o porb. 
Daca doresti.