-----------------------------------
Incepator
07 Iun 2015 20:26


-----------------------------------
O varianta mai simpla (asa fac de ex. monturile skywatcher) e sa calculezi pozitia tintei la momentul curent si sa faci goto acolo, urmat de una-doua miscari scurte la viteza mica ce vor corecta timpul scurs pe durata miscarii.

Acest lucru as spune ca e valabil intradevar daca montura are o miscare accelerata.Daca montura si tinta se misca cu o viteza unghiulara constanta as spune ca timpul iese din ecuatie ( atat montura cat tinta ajung in acelasi punct in acelasi interval de timp)


3.8 sec de arc pe pas e intradevar cam mult. Acum lucrez cu un motor cu 3.75 grade pe pas si micropasire de pas /8 ( la pas /16 parca pierdea pasi poate o sa mai incerc). Ma gandesc sa schimb motorul cu unul de 1.8 sau 0.9 grade /pas.

Pana una alta am mai crescut curentul prin motor, am mai "pus " un dinte la roata dintata si am scazut la 3.01 arcsec /pas am dat jos barlow si am facut un goto din leu la Mizar ( cu barlow cred ca nu intra in cadru)

https://youtu.be/Xmdc-cp6TPA



Intrebare
E posibil ca distanta unghiulara dintre stelele ce se afla in apropierea orizontului sa nu fie cea reala. Adica din cauza efectului de lupa al atmosferei ( asa cum se vede luna mai mare cand rasare) ele sa se vada  mai departate una de alta ?
La ce valoare poate ajunge eroarea asta si daca e cunatificabila?