-----------------------------------
Doru Dragan
14 Mar 2007 08:37


-----------------------------------
e clar ca nu-i optica de fotografiat stele. poate doar obiecte nu foarte intinse care sa incapa in campul fara aberatii.
iar montura clar mai trebuie imbunatatita. nu cred ca am vazut vreo stea rotunda in toata imaginea. 
oricum, e un test doar.
Tavi e un tip care nu prea vorbeste mult (pentru ca nu prea are timp, se ocupa mai mult cu facutul :)). Din cauza asta unii il iau de "bun la suflet" (ca sa ma exprim eufemistic). Au mai facut greseala asta si altii :( Cand e "calcat pe coada" insa, reactioneaza uneori violent. In ultima vreme optica il preocupa poate chiar mai mult decat astronomia. A facut din asta o arta. Parabolizarea unei oglinzi e o treaba destul de delicata dar slefuirea unui corector asferic schmidt e chiar mai mult decat atat. Instrumentul asta pe care l-a facut e un schmidt-cass cu un focar destul de scurt (F/5 parca), marire mica si camp mare. Un astfel de instrument se gaseste destul de greu comercializat si costa destul de mult. Din dorinta de a obtine un camp cat mai mare nu a diafragmat suficient si in margine stelele prezinta o mica coma, asa cum corect a observat Hans. Tu alex insa te-ai exprimat  cam dur. Stelele din centrul imaginii sunt foarte bune. Si montura si instrumentul sunt in teste, avand in vedere ca se utilizeaza de vreo cateva zile. Ne aflam pe un forum de astronomie, o indeletnicire care e mai mult tehnica decat artistica. La vremea respectiva, cand ai postat si tu niste imagini pe aici, ti-am facut si eu observatia ca erau supraexpuse si virate puternic in rosu-portocaliu. Oricat de artisti ne-am da, in domeniul fotografiei trebuie sa fim si tehnici cat de cat.