-----------------------------------
dragos.n
28 Mai 2015 08:40

Un telescop care mi-ar place
-----------------------------------
Am vazut azi un telescop fain, care mi-ar place tare.

http://astronomynow.com/2015/05/26/dragonflys-compound-eye-reveals-very-faint-galaxy-structure/

Nu e foarte scump, un mizilic de vreo 130 000 de dolari, cu tot cu montura si camere foto. Si avand in vedere ca suprafata echivaleaza cu cea a unui telescop de 450mm, si ca obiectivele sunt apocromate, cu nanocoating, e mult mai ieftin decat un singur apocromat cu 450mm diametru. Si mult mai rapid. 

Unde mai pui, ca in timpul zilei poti sa scoti o frumusete de obiectiv din ala de 400mm F2,8, si sa il pui pe o camera normala, sa faci poze la pasarele, avioane sau alte chestii. Am facut poze cu acest obiectiv, si de atunci am o mare iubire, din pacate neimpartasita, pentru obiectivele Canon L.

Dincolo de gluma, un aspect foarte important pentru orice astronom amator este rezultatul deosebit care a fost obtinut datorita eliminarii aproape complete a luminii parazite. Si ma intreb de ce majoritatea constructorilor, atat comerciali, cat si amatori, uita sa innegreasca marginea oglinzii secundare la newtonuri? Sau considera ca un parasolar la un newton e ceva inutil? Din experienta mea, nu e deloc inutil, ci doar incomod.