-----------------------------------
ncn
22 Mai 2015 19:48


-----------------------------------
Nu sunt eu mare expert in domeniu, dar din ce stiu strălucirea (magnitudinea) unui corp ceresc este data in primul rand de marimea telescopului (capacitatea de colectare a luminii) si ocularul folosit. Bino este doar un accesoriu care preia imaginea si o spliteaza cu unele mici pierderi, recastigate inzecit de capacitatea creierului de a aduna informatia si a o capacita intr-una singura. 

Iti pot garanta ca folosirea binocularului creaza o imagine mult mai clara asupra obiectelor observate. Exemplu: Jupiter. Prin folosirea unui ocular de 10mm se disting cele doua centuri noroase, iar prin bino (tot cu 10mm) deja se disting usor norii planetari. Nu te gandi la fabulatii, nu este un barlow si nici un ocular de exceptie. Este un accesoriu care iti garantez ca nu va lipsi din trusa ta.
Raspunsul meu raspicat este da. Detaliile la planetare sunt mai pronuntate fara discutie. Nu am avut ocazia in cele 6 luni de cand il am sa fac observatii la dso in afara orasului, dar nebuloasa Orion vizibila si pe un cer poluat, iti taie rasuflarea la propriu. De Luna nu mai vorbesc&#8230;.

Cer senin.