-----------------------------------
theogon
21 Mai 2015 17:09


-----------------------------------
Subiectul ăsta s-a mai discutat pe forum. Ca posesor și utilizator de vizor binocular (am două unul de la Baader și un bino de Lomo de microscop) aș avea de adăugat cîte ceva.
Vizorul binocular NU este un vizor stereoscopic, el doar divide fascicolul opic în două, pentru a putea fi accesat cu ambii ochi.
Datorită elementelor optice suplimentare există o scădere a luminozității imaginii, fapt pentru care instrumentele cu apertură mai mare sunt, după opinia mea, mai avantajate. Aici calitatea sticlei și acoperirilor din vizor joacă un mare rol, iarăși opinia mea.
Există o lentilă barlow care este furnizată împreună cu vizorul, respectiv un ansamblu cu factor de mărire diferit pentru ca instrumentul să poată intra în focus ( un barlow pentru refractoare și catadiotrice cu un factor de mărire 1,25X altul pentru newtoniene 1,7X cred)
Însă cine a privit printr-un instrument armat cu un vizor binocular nu va uita repede imaginile.
Chiar dacă nu se relevă detalii în plus, cele care există se accesează mult mai comod , iar efortul la ocular nu că este minim ci se transformă într-o plăcere greu de descris.
Pentru Lună senzația de zbor deasupra craterelor este impresionantă și aproape că te ia cu amețeala (senzația pe care am trăit-o adesea - chiar dacă instrumentul folosit de mine este puțin mai mare. Pentru planete Jupiter și mai ales Saturn vei avea iarăși imagini memorabile.
Plăcerea de a privi cu ambii ochi și comoditatea observațiilor au făcut ca să-mi doresc acest accesoriu cel mai mult după achiziționarea intreumentului.