-----------------------------------
piskota
09 Mai 2015 22:39

buna seara
-----------------------------------
Multumesc mult ptr urarile de bine. - Saiph si Zoth.
Din ce am citit din comentarii pot spune ca toti aveti dreptate, cel putin din punctul meu de vedere. Daca as dori un newton premium de 12"? Normal ca da! Dar oare de ce se fabrica inca apouri mici de inalta calitate (uitati odata de skywatcher si orion and co...) daca totusi apertura este hotaratoare? Este evident. Pur si simplu ofera o alta experienta... implica altfel de cunostinte practice etc.... si au alte tinte!
mai bine sa spunem care ar fi setupul ideal.... 
pentru mine apo 80mm (focala sub 480mm), apo 10mm cel putin F12, si unul cu F6 (astea doua le am deja), unul de 200mm (nu o sa am niciodata:) ), newton 250mm(sau 200) si un dobson de 17"(nici asta!). toate premium desigur:)))
montura? mult peste neqgotoalt/az6 sau cum o cheama... 
la ce sunt dipus sa renunt sa am macar o parte din ele? la o masina care arata mai bine decat cea a vecinului.
a avea un instrument bun inseamna o investitie daca il cumperi cu capul. 
deci... daca stie cineva o oglinda 200mm premium (care vine cu un tub pe masura) sa ma anunte neaparat ca renunt si la jantele de aluminiu de pe rabla ce am acum!:)
Fiecare isi are preferintele proprii> pentru mine sa ma uit la pasari, la soare, la biserica (pana cand apune Soarele, am copii mici sunt pus pe treaba...), planete, dso etc.... toate sunt importante. depinde de timpul disponibil si in ce moment te alfi in serialul numit> viata ta:)
daca a avea un telescop insemana si un proces de invatare deja ai facut un pas inainte. asta daca ai pe cine sa te indrume. privilegiul nu este daca ai un apo, este daca te uiti la o imagine banala si ai ajuns sa intelegi unele detalii ce se arata in fata ochilor. asta daca nu strica imaginea ocularele de la foarte bune in sus:) 
ce ramane de discutat? instrumentul in sine!
cer senin