-----------------------------------
Manu72
28 Apr 2015 23:14


-----------------------------------
Stiu formulele si am mai citit despre teoria cu vignetarea. Si desigur ambele sunt valabile, dar mai mult pentru foto si mai putin pentru vizual.
Spre deosebire de un senzor foto, ochiul este destul de insensibil la vignetare.

Eu personal am facut observatii cu C6 echipat cu visual back de 1.25, diagonala 1.25 si ocular 24mm 68°. 
Conform teoriei ar fi trebuit sa vigneteze drastic in treimea exterioara, dar cu toate astea am avut niste imagini superbe la m44 si double cluster. Field stopul era foarte clar, bine definit si nu am sesizat intunecare la marginea campului vizual. 
In schimb corectorul nu reuseste sa faca imaginea complet plana. Daca focalizam pe o stea chiar din centru, cele de langa field stop pareau ceva mai "grase", mici-mici gogosele, dar daca focalizam pe o stea din margine aceasta devenea punctiforma.

Pe baza experientei cu C6-le sper(am) sa obtin un camp vizual oarecum similar, tot de aprox 1.7°, si cu C8-ul echipat cu fr/ff, diagonala 2" si un ocular de aproxmativ 30mm 70° - asta daca nu intervine umbra obstructiei centrale in ecuatie.