-----------------------------------
saiph
16 Apr 2015 22:11


-----------------------------------
Intr-adevar, Dbird, asa este, lentila de camp este de fapt dublet, iar celelalte lentile sunt singlete spatiate cu cate un distantier de lungimea corespunzatoare.
Sper ca macar "pe hartie" ocularul asta sa fi facut ce trebuie, ca in realitate e destul de nereusit.

Felul in care se vede prin el se apropie cat de cat de calitatea obtinuta in ocularul de pe canalul drept, dar numai intr-o zona restransa din jurul axei optice - cam jumatate din camp (cu indulgenta). Modul specific in care este alterata imaginea consta intr-un pattern circular unde sunt aglomerate toate aberatiile posibile (si chiar nu cred ca gresesc mult spunand asta); in afara acestui inel de aberatii, calitatea revine progresiv la un nivel ceva mai bun, dar nu la fel de bun ca in ocularul drept (raportat la aceeasi pozitie in campul vizual / departare de axa optica).

La situatia cu lentilele inversate m-am gandit de prima oara cum am vazut imaginea aceea (care, spre surprinderea mea, a ramas la fel de alterata ca si inainte de dezasamblare, cand suspectam ca ar fi din vina vreuneia din dele doua lentilele aflate intre prisma si obiectivul dublet), insa ultima data cand m-am intalnit cu o situatie de inversare de lentila imaginea "tipa" din toti plamanii, peste tot campul vizual :) nu doar dupa un pattern circular la jumatatea campului. De aici prezumtia ca ceva a mers prost pe linia de fabricatie, cand au slefuit una (sau mai multe) din lentile..

Am facut o schita cu lentilele din ocular - puse in succesiunea in care intra asamblate in corpul ocularului (de forma mai mult sau mai putin apropiata cu cea din cadranul 3). Sper ca e suficient de clara. Daca e nevoie de detalii sau poze suplimentare, revenim.