-----------------------------------
cmatei
08 Apr 2015 17:36

Re: JnEr1(PK 164.8+31.1)
-----------------------------------

P.S. Nu sunt 100%. O parte din iluminatul public este trecut pe led-uri si imi face impresia ca o parte din gradient este produs astfel, sper din tot sufletul sa nu fie cazul.

Te poti lamuri daca faci flat-uri artificiale in loc de sky-flats. Eu nu prea cred ca e gradient de cer acolo, pentru ca a) e cam mare (asta e relativ, sunt totusi 10 ore de fundal slab in Ha vs putine flat-uri) si b) la 550mm eu nu am probleme cu asta.

Mai e o posibilitate, lumina parazita. In cazul meu, din doua surse: pe langa focuser (uita-te ziua spre lumina, dinspre obiectiv) si pe la flansa de la roata de filtre (vezi poza). Ca sa testezi, expuneri  ziua cu capacul pe luneta. 

Nu stiu daca poate fi de la iluminatul public, in 10 ore pozitia s-a schimbat si cred c-ar trebui sa apara mai uniform pe verticala, nu in diagonala, dar e doar o presupunere.

Am remarcat si eu ca la pozele deep, in special in banda ingusta, cadrele de calibrare trebuie sa fie absolut perfecte, altfel efectul final e destul de dramatic. Astrofotografia asta e greu :)

Nu in ultimul rand, multumim de poza!