-----------------------------------
Emil
08 Apr 2015 15:54

JnEr1(PK 164.8+31.1)
-----------------------------------
Ahoi,
Din tot ce am fotografiat pana acum proiectul actual este cel mai dificil din punct de vedere tehnic.
Am achizitionat de curand un reducator/flatener de la Teleskop Service
lhttps://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5965_TS-PHOTOLINE-2--0-79x-Reducer-4-element-fuer-APO-Refraktor-Teleskope.html.
Din punct de vedere matematic focala ar trebui sa imi coboare la 395 mm insa mai am de facut corectii la elementele de adaptare si in momentul de fata focala este de 402,5 mm.
In roata de filtre am montate filtre de 1.25" iar vigneta produsa este crancena, nu poate fi corectata prin sky-flats deoarece campul vizual s-a marit in asa fel incat la flatul obtinut intra in joc si gradientul cerului, astfel ca, dupa aplicarea sky-flat-urilor tot imi ramane un gradient in imagine. Se poate corecta software insa nu am mai avut puterea de a mai lupta cu "inamicul".
Solutia pentru aceasta problema este trecerea pe filtre de 2" sau inlocuirea filtrului clear din fata camerei (pe format T2) cu unul de la Astronomik cu 12nm insa implica astfel eliminarea rotii de filtre si trecerea exclusiv pe H-alfa (ccea ce nu m-ar deranja in mod deosebil).
Am atasat si un flat, la imaginea finala am fost astfel nevoit sa fac un crop.

Date tehnice:
TS ED APO 90/402 mm
Camera: QHY9m la -30°C
Filtru utilizat: Astrodon 6nm
Ghidaj: Celestron 102/660mm cu Atik 16IC
Montura EQ-6 Pro (EQMOD).
Numar de cadre: 40, expunere/cadru: 900 secunde, timp total expunere 10 ore.
Corectie cu flats si darks.

Numai bine
Emil

P.S. Nu sunt 100%. O parte din iluminatul public este trecut pe led-uri si imi face impresia ca o parte din gradient este produs astfel, sper din tot sufletul sa nu fie cazul.