-----------------------------------
Erwin
03 Apr 2015 02:32

Cameră web la microscop
-----------------------------------
După ceva timp de când am studiat problema s-a ivit ocazia să dotez o lupă binoculară (un fel de microscop pentru electronică de fapt) cu o cameră web cu care să se poată fotografia circuite electronice în detaliu. 

Am dezmembrat o cameră ieftină de 640x480p Vmicro 305 cu senzor CMOS &#537;i am confec&#539;ionat un tub de 38mm dintr-o mufă de instala&#539;ii cu &#539;eavă de Cu iar carcasa dintr-o bucată de &#539;eavă pătrată de 40mm extrudată din Al. &#538;eava de Cu va fi cositorită după ce se ajustează la lungime &#537;i la diametru, acum este pu&#539;in prea mare. Capacul din fa&#539;ă l-am făcut din textolit de 3mm în care am dat o gaură centrată de 14mm cât are tubul portobiectiv al camerei, la fel &#537;i capacul din spate. Am fost azi la client &#537;i am probat camera. Este loc pentru a putea fi focalizată, am putut ob&#539;ine imagine clară însă nu suficient de luminoasă, prismele din sistemul optic fac să se piardă o parte însemnată din lumină, mai multă vine la oculare. Testul l-am făcut fără obiectiv care cuprinde &#537;i filtrul IR, presupun că imaginea ar putea fi mai bună cu filtru. 

Problema care a apărut este că nu poate fi cuprins acela&#537;i câmp vizibil în oculare ci unul mult mai mic, de&#537;i dacă plimb un pic camera &#539;inută în mână, fără tub, se poate baleia un câmp semnificativ mai mare. Tubul lateral unde vine camera &#537;i con&#539;ine prismele nu se poate demonta, din păcate este &#537;i murdărie pe una dintre ele. 

Oamenii au probat o cameră de supraveghere legată cu un adaptor de captură pe USB cu obiectiv varifocal &#537;i au ob&#539;inut imagine bună dar alb-negru, nu este o cameră color. Înseamnă că s-ar putea monta &#537;i afocal camera web? Ce lentile ar trebui să pun ca să ob&#539;in un câmp mai mare? 

Revin cu imagini ale prototipului.