-----------------------------------
StarChild
01 Apr 2015 11:31


-----------------------------------
nu vei putea deplasa inelul mobil sa fie/raman paralel cu inelul fix, si orice abatere de la paralelism iti va afecta comportamentul optic al sistemului.

singura varianta fezabila (din punctul meu de vedere) ptr a misca cele 2 lentile paralel si cu distanta si precizia dorita , si sa le poti si colima independent (va trebui sa poti face asta ca sa le reglezi initial sa compensezi tolerantele mecanice ale ansamblului mecanic la reglajul initial) ar fi un dispozitiv tip "Clement focuser" care deplaseaza paralel 2 placi, rotind de un surub.

Pe fiecare placa ar trebui sa ai o celula colimabila in care sa ai cate o lentila.
Distanta intre placi /lentile ar trebui sa fie 0.3 sau cat vrei tu, si prin reglare cu un surub fin sa poti ajunge la 0.6-1mm sau cat ai nevoie.

Un mecanism de asta nu e imposibil de facut, dar necesita o oarecare precizie de prelucrare... vorbim de mecanica fina, nu stiu daca in regim de amator se poate obtine ceva suficient de precis...dar se poate face asa ceva  :idea:   ....parerea mea....