-----------------------------------
icetheone
24 Mar 2015 21:02


-----------------------------------
Buna,

Am fost sunat astazi de Dl. Costescu in legatura cu binoclul...

Se pare ca:

1.  Clarul se realizeaza la 1-2 mm distanta fata de cursa maxima a surubului central.
2. Diferitele reflexii vazute la Jupiter sunt datorate transmisiei foarte bune a luminii datorate FMC, si acelasi effect apare in cazul corpurilor foarte luminoase.
3. Binoclul are rezultate mult mai bune la deep sky, natura etc.
4. Cam asta am inteles eu din conversatia cu dumnealui.

Concluziile mele:

1. Dupa ce am mai facut o tura de observatii aseara (Jupiter, Orion, cateva stele) si inca o serie astazi asupra coronamentului copacilor, si a lunii, parca totui Jupiter nu mai arata chiar asa de rau... in mod ciudat... Am observat ca o stransa legatura o are si gradul de deschidere al binoclului la diferitele artefacte care apar si cum mentiona si Dbird, oboseala. Totusi imaginea cea mai clara apare in momentul in care fata de cursa de capat am mai putin de 1mm, in cazul meu atat pe crengile copacilor cat si pe iluminat.
2. Stelel nu apar punctiforme, in oricare din cazurile de focalizare prezentate mai sus (iar in cazul optiunii de reglaj al dioptriei la ocularul drept catre "-" rezultatul se inrautateste, deci inca o confirmare ca am focalizarea corecta inainte de capatul de cursa). De asemenea fenomenul de difuzie al stelelor se amplifica catre marginea lentilei. A nu se intelege ca e un dezastru,doar ca se putea si mai bine cred eu :). Ar fi interesant de vazut puterea de separare pe unele stele...
3. Am observat Nebuloasa din Orion aseara (o pata cetoasa), din oras si era prezenta si poluare luminoasa in cantitate foarte mare. Mai mult, desi luna este doar pe un sfert (patrar parca ii zice), am reusit sa vad si partea umbrita, mai concret luna arata ca un disc :)
4. Dupa ce am observant si o vecina la 2 blocuri distante (fara stirea sotiei), imaginea deja devenise mult mai clara:) si plina de detalii...
5. Din nou vanzatorul mi-a lasat o impresie foarte buna (m-a sunat din cauza ca eram oarecum nemultumit de produs, sa imi ofere lamuriri si eventual sa rezolvamam eventualele probleme)
6. Foarte multumit de partea mecanica, pe partea optica am sa astept sa ajung undeva la tara, cu un cer negru si senin. Pe timp de zi se descurca binisor si aici ar trebuii sa ii mai fac ceva teste... Oricum ar fi cred ca la banii care i-am avut, am facut o achizitie buna, probabil o sa ma orientez si pe la un 20x80 pentru astro, in viitor! (Ma bucur ca nu am taiat bucsa:D)


Multumesc pentru ajutor si raspuns colegi!