-----------------------------------
aandrei
23 Mar 2015 09:59


-----------------------------------
Nu m-am gandit la corector dar este o portita care poate fi luata in calcul DACA restul se dovedeste promitator. In literatura am vazut ca majoritatea se plang de "inutilitatea" refractorului 152/750 pentru albastru - dar imi amintesc de la Lisa ca si cei care fotografiaza cu oglinzi au imagini mai proaste -mult - in albastru decat decat in verde, rosu, ca sa nu mai spun in infrarosu.
"Visul" este ceva de tip Chromacorr....nu inteleg exact principiul si disparitia lor mi se pare suspecta - daca nu cumva realizau micsorarea aberatiei cromatice PRIN DIAFRAGMARE AGRESIVA, cum vad ca au "din nastere" SW ST80/400, SW ST 152/750, Binoclul TelescopExpert 80x20... Planeitatea inca nu stiu cat este de deranjanta pentru un senzor mic, cu diagonala de 6 sau 8 mm.
Deocamdata am o roata de fitre dar nu am filtre, am un focalizator automatizat dar nu poate comanda focuserul montat in prezent la luneta (care are tubul taiat si nu are reductie)...
In privinta faptului ca imaginile sunt obtinute cu filtre ... tocmai despre asta este vorba in topic.
Discutia refractor/newtonian/catadioptric cred ca nu poate fi dusa la un capat...cred ca fiecare are puncte tari si puncte slabe, altfel toata lumea ar fi folosit un singur tip de instrument.