-----------------------------------
Teo
13 Mar 2015 17:02


-----------------------------------
Port-ocularul de la telescopul meu are doua suruburi plasate la 120 grade unul fata de altul.
Unele port oculare au doar un surub de blocare a ocularului.
Cred ca cea mai la indemana solutie ar fi, sa se dea inca o gaura ( sau doua dupa caz) care ulterior sa fie filetata. In aceasta a treia gaura se poate introduce un al treilea surub de blocare a ocularului tot la 120 grade fata de celelalte.
In acest fel am avea trei puncte la 120 grade (suruburi de fixare) in forma de triunghi echilateral cu care am putea centra mai precis ocularul in tubul port-ocular.
O a doua idee ar fi filetarea barelului ocularelor si a tubului port ocular cu un filet gros si cu pas mai maricel. In acest fel cred ca ar intra ocularele mult mai fix. Sigur, cu timpul filetele se pot uza, plus ca trebuie filetat tot setul de oculare. In acest caz trebuie construit un nou tub port ocular sau mansonat cel preexistent pentru a putea fi filetat. Altfel am avea un spatiu liber intre filetul lui si al ocularului.
O a treia idee ar fi strunjirea speciala a barelului ocularului si a tubului port-ocular in forma de con. Conicitate pe conicitate cred ca ar intra mai bine. De asemenea, pe con sa existe si niste santuri de ghidaj. Gen "coada de randunica", cum se prindeau demult oglinzile auto detasabile pe autoturisme.
Nu stiu daca am avut niste idei bune insa asa as vedea eu rezolvarea.
Asteptam si alte idei.   :D