-----------------------------------
dragos.n
13 Mar 2015 15:58

Oculare inclinate - o solutie
-----------------------------------
Timp de multi ani am cautat o solutie pentru o problema simpla, care nu e foarte deranjanta in mod obisnuit, care care perturba intr-o oarecare masura calitatea imaginilor furnizate de telescoape, in special la foto, dar si la vizual. este vorba de faptul ca in momentul in care se strange surubul de blocare al port-ocularelor, aceaste se inclina, si mai rau se descentreaza. Evident, asa cum se poate vedea si in fotografiile atasate, inclinarile nu sunt aparent mari, dar totusi pot ajunge la 30' de arc, sau chiar peste.

Evident, in ultimii ani, au aparut diverse solutii, dar nu toate sunt bune, iar altele sunt scumpe. Spre exemplu, port-ocularele care au inel de strangere din banda de alama, nu fac decat sa reduca un pic inclinarea, fara insa sa aiba vreun efect asupra descentrarii. Asta se vede in special la oculare de 1,25. Eu am folosit pentru fotografiile atasate un astfel de barrel, cu inele de strangere, si totusi, se poate vedea in fotografia a doua inclinarea ocularului. Precizez ca Vixenul a primit tratamentul cu catifea dupa prima parte a sedintei foto.

Solutia este simpla. Pe acele oculare, sau accesorii, care au un sant pentru asigurarea prinderii sapat pe barel, se pune un strat de catifea autoadeziva. Astfel, ocularul va ramane centrat, diagonalele, in special cele mari, nu se vor mai rotii singure atunci cand nu sunt bine stranse. din pacate, in functie de pozitia santului, inclinarile nu dispar intotdeauna, uneori dispar de tot, alteori doar se reduc. dar chiar si asa, consider ca este un plus, in special pentru astrofoto. Partea negativa, mai ales la vizual, este ca ocularele sau accesoriile astfel echipate, intra si ies cu un pic de efort.

Si inca ceva. Stiu ca multi avem probleme cu capacele pentru oculare. Un bun inlocuitor in cazul ocularelor de 2'' poate fi un capac pentru obiective foto cu filet de filtru de 49mm, asa cum se vede in fotografia a treia.