-----------------------------------
rugy
02 Mar 2015 22:33


-----------------------------------
Salut Cristina.

  Am trecut de faza cu inceputul in astronomie si pot sa spun din experienta , in sensul ca am avut dobson de 200/1200 si 305/1500 ,sunt instrumente grele si greu de utilizat afara pe cimp la observatii,cei care le detin stiu despre ce vorbesc.
   In ziua de azi toti cautam sa ne folosim cit mai mult de tehnologie .
   La telescopul tip dobson urmarirea obiectului din ocular se face manual ,ai un maner cu care ghidezi telescopul pe obiectul dorit. Daca nu esti destul de fin in miscari ,gata ai pierdut ceia ce observi. Pe linga asta obiectul observat nu sta pe loc el se misca datorita rotatiei Pamintului deci tu ca observator va trebui sa misti dobsonul in asa fel incit sa compensezi miscarea aparenta a obiectului pe bolta cereasca,si asta trebuie facuta foarte fin. Mai e ceva.Daca nu ai inaltimea necesara nu ajungi la focalizator,va trebui sa ai cu tine un scaunel pe care sa te urci.
   Cistigul de luminozitate cu apertura de 200mm sau 254mm fata de un telescop coputerizat de 127mm nu stiu daca justifica  achizitionarea unui dobson.
   Probabil ca te gindesti ca nu o sa obtii factor de marire la fel de mari(,fiecare incepator asta vrea) 
  Cu un telescop Mak 127/1500 mm obtii factori de mariri de pina la 300ori pierzind practic nesesizabil  din luminozitate fata de un telescop de 200mm diametru.O spun din experienta.
  Telescopul Mak127/1500mm pe montura altaz computerizata este foarte compact ,usor de transportat si de folosit,nu necesita aliniere polara ,nici nu trebuie sa ai vizibilitate spre nord,odata aliniat chiar si pe o stea, poti trece la observatii ,el urmarind  automat obiectul de pe bolta cereasca.
  Parerea mea din experienta proprie e ca  ar fi cea mai buna alegere pentru inceput.
  Iau in considerare faptul ca deja detineti un binoclu bun.
    O zi buna va doresc,sper ca am fost de folos .rugy