-----------------------------------
Florin Baluta
01 Mar 2015 23:10

Mi-a sosit telescopul cel nou
-----------------------------------
Va multumesc pentru raspunsurile voastre. Nu ma asteptam la multele incurajari.Telescopul nu sta in Bucuresti. L-am dus la mine la tara (la vreo 30 km de Bucuresti) unde intr-adevar atmosfera pare mai clara. L-am montat destul de repede, fiind simpla operatiunea.  Am observat ca este made in china (nu stiu daca mai exista ceva pe lumea asta pe care chinezii sa nu-l fi facut), dar pare bun dpdv lucratura (ma refer la finisaje). Am invatat sa il mut stanga dreapta si sus jos din telecomanda, dar atat. Am observat si luna destul de clar cu lentila de 10 mm. Mai aveam una parca de 23 mm, dar nu "apropia" ca cea de 10. In stanga lunii am observat o mica planeta (cred ca era jupiter). Era cam departe. I-am vazut satelitii ca niste puncte stralucitoare. In rest cam asat a fost tot. Cred ca mi-am cam paradit ochiul de la lumina lunii. M-a cam durut o perioada ochiul cu pricina (am eu si ceva probleme la ei si probabil ca s-au agravat de la lumina). Cert este ca am aflat ca trebuie un filtru. Poate imi recomandati unul bun ? 
 Experienta a fost placuta . Eu oricum stiam din armata cand ma uitam la luna cu luneta Bosch din postul de paza (care oricum nu se compara cu telescopul).
Am inceput sa citesc Stele si constelatii, dar cred ca mi-ar trebui mai inatai un abecedar in domeniu. Daca aceasta carte este abecedar in domeniu, am pus-o. 
La final pot spune ca am comandat filtre solare pentru eclipsa din 20 martie.
Ar mai fi ceva : Ce fac cu telecomanda go to in afara de a misca tubul telescopului? Cauta singura, ce face? Nu am instructiuni in limba romana, cele in engleza fiind oarecum straine pentru mine E greu...
Cred ca am sa renunt sa imi mai bag ochiul in ocular datorita problemelor pe care le am. Sa vad daca pot sa leg un laptop la el (probabil ca imi va trebui o camera buna ca s-o introduc in locul ocularului si sa o cuplez la laptop. Nu ma intereseaza sa fac poze sau filme, cat faptul sa pot privi pe monitor ceea ce se poate observa cu ochiul prin ocular . E greu?? Cat de posibil poate fi asa ceva, dar sa nu dau pe echgipament cat am dat pe telescop, ca ma las de meserie. Stima,