-----------------------------------
jimao22
25 Feb 2015 18:44


-----------------------------------
Am redeschis temporar acest topic, doar fiindca cineva chiar a avut curiozitatea si dorinta sa prelucreze fisierele brute de la acest obiect interesant si mi s-a parut foarte frumos rezultatul obtinut. 
De asemenea este si o descriere foarte elaborata a procesului prin care s-a ajuns la acest rezultat, asa incat am considerat util (pentru unii dintre voi) sa aduc in atentia voastra tehnici alternative de prelucrare, rezultatele fiind spectaculoase.
Este vorba de Maximilian Teodorescu (BMB), el este cel care a facut prelucrarile de mai jos. Cu acordul sau am pus aici, in forma de citat si textul prin care mi-a explicat cum a facut:

 Salut Cristi,

Cu o intarziere, iti tirmit fisierele.
Evident, fiecare e subiectiv si e posibil sa nu iti placa insa, eu prefer sa trag mai mult de fundal si sa il las mai deschis, pentru ca de obicei mai gasesti ceva semnal f slab, in felul asta apreciezi cat de mare este nebuloasa, plus ca spatiul, desi negru in vizibil, nu e chiar asa de negru in foto. Prelucrarile de culoare...ei bine mie imi plac rau culorile, asta pentru ca astfel de aspecte nu o sa le poti observa niciodata "live" astfel ca prefer sa trag de ele pentru imaginatie, aspect estetic, insa si pentru a aprecia poate mai bine pana unde e intinde Ha-ul, OIII-ul, etc.
Pe tv-ul de acasa culorile par mai sterse, insa pe monitorul de la servici sunt un pic cam saturate, chiar si pentru mine.
SI acu sa intru in detalii depsre prelucrare:

Ai 3 versiuni ale imaginii, una alb-negru nu foarte prelcurata, alta RGB si alta Ha-OIII.
Totul prelucrat in Photoshop, in afara de alinierea culorilor in RGB facuta in AstraImage, si apoi rebagata in CS2.

Cea alb negru am prelucrat-o in mare astfel:
Am luat fisierul Ha separata si l-am agresat cu LEVELS si Shadow and Highlights, si iar Levels pana am tras cam tot ce se poate din fundal. Ca sa scap de efectul urat de zgomot din fundal, m-am jucat in primul rand in Curves, impartind dreapta in 4 si luand ultimul segment din stanga jos (corespunzator zonelor inchise) si l-am mutat pentru a aduce pixelii cei mai negrii la o intensitate (nivel de gri) mai inalta si astfel sa nu mai aiba un contrast exagerat fata de cei adiacenti de valori initiale mai mari. Mai departe, pentru a augmenta semnalul in imagine, am creat un duplicat in care am sters stelele cu dust&scratches, si pentru ca si o parte dintre detalii incepeau sa arate urat, am aplicat si ceva blur. Am amplasat layerul asta peste cea anterior procesata si am dat blend via screen pana mi-a placut fundalul. Alt layer l-am facut separat cu shadow and highlight in asa fel incat sa inchid zonele mai luminoase dar sa deschid zonele mai intunecate peste valorile imaginii anterioare. Astfel, la blenduirea acestui ultim layer peste cel anterior se inchid doar zonele cele mai deschise, nu toata imaginea, si in plus, daca mai faci un layer identic, il poti apoi belndui cu "multiply" ori "overlay" pana iti iese un contrast placut.
La fel am facut si cu imaginea OIII, insa la un nivel de agresivitate mai mic. La final am suprapus cele doua (OIII peste Ha) in vreo 3 pasi, cu blending pe normal, pe soft light si overlay. 
Stelele din aceasta imagine finala (OIII+Ha) le-am sters din nou, si am re-suprapus acest layer (cu tot cu blur) peste imaginea OIII+Ha in modul Screen pentru a mai da ceva lumina zonelor de fundal, si apoi din nou peste imaginea OIII+Ha am venit cu acest star-less layer si am mai marit contrastul (multiply). 

Asta ar fi imaginea alb negru in mare.

Cum insa tu aveai si ceva informatie de culori:):

Am luat imaginea finala Ha, pe cea OIII, si pe cea Ha+OIII si le-am aliniat manual, apoi le-am bagat individual in AstraImage pentru RGB. Am ales Ha ca rosu, OIII ca albastru, evident, si pentru Green am pus imaginea prelucrata mai sus. Rezultatul l-am bagat in CS2 si l-am blenduit in cativa pasi peste imaginea Ha+OIII ca "color". Parca aici m-am mai jucat putin sa mai scot din zgomot si am mai bagat odata imaginea RGB in AstraImage sa ii aplic ceva deconvolutie slaba pentru zona centrala. Zona centrala am luat-o apoi ca layer in CS2 si am suprapus-o cu multiply parca peste RGBul anterior (care era deja Ha+OIII cu culorile RGB) pentru a mari contrastul zonei centrala in ceea ce priveste detaliile.
Acum, versiunea in cuori Ha si OIII este de fapt versiunea anterioara RGB scazand Green-ul (prin Levels dar si scadere de cadru verde complet sin RGB in CS2). Saturatia la final am exagerat-o putin in ambele cazuri, pentru gust :).
Ce imi place insa la imagine e ca ai destule detalii de fundal. Chiar cu un pic de zgomot, imaginea arata chiar bine, tinand cont de conditii, dar si de setup (nu ai un 12" si un SBIG 11K).
Mie imi place ca rezultat mai mult RGB-ul (chiar cu G sintetizat din R si B), Ha+OII e un pic cam saturat parca totusi :) 
Iar alb-negrul e un pic cam zgmotos. Daca faci alb-negru versiunea RGB cred ca e cea mai buna alb-negru dintre cele 3 trimise de mine. 
Sper ca poate te ajuta un pic ce am scris mai sus legat de cum am prelucrat. Eu ma cam "joc" dupa ochi si nu dupa "retete sigure", si de asta nu iti pot da valorile folosite, si poate nici numarul exact de iteratii (de cate or am dat blend unui layer peste altul) insa in mare cam asta e.
E 100% ca daca as relua prelucrarea as face un pic altfel, poate mai bine, insa uneori e bine sa stii cand sa te opresti :)
Daca ar fi sa fiu critic la imaginile prelucrate de mine: 
-saturatia exagerata;
-detaliile interioare mai mergeau deconvolutate;
-cu atentie mai mare la stele, ar fi iesit mai mici chiar;
-nebulozitatea exterioara mai mergea putin lucrata la zgomot;
-cosmetizarea finala lipsa (pixeli la greu)

Si un sfat pentru tine cred (nu cred ca a venit de la mine): fundalul corectat mai bine cu un flat (e o urma masiva in stanga jos);

Oricum, mersi mult pentru ca mi-ai imprumutat cadrele o vreme :), altfel nu stiu cand as fi avut ocazia sa fac prelucrari si imagini la acest obiect superb.