-----------------------------------
Emil
24 Feb 2015 10:23


-----------------------------------
Buna Cristina si bine ai venit pe forum si din partea mea.
Intradevar 4SE-ul este, din punctul meu de vedere, un instrument care isi va arata limitarile destul de repede, este pe de alta parte un instrument usor care necesita o montura mica.
Dobsonul este pe de alta parte un instrument care poate fi folosit cu succes pe o perioada lunga de timp fiind versatil insa necesita si conditii bune pentru a putea lucra la capacitate maxima atat din punct de vedere al locatiei de unde se fac observatiile iar aici ma gandesc la situatia pe care o mentioneaza Teo (balcon) insa si din punct de vedere al calitatii cerului (poluare luminoasa s.a.m.d).
Mai ales in situatia in care te gasesti tu, cu un timp liber disponibil (foarte) limitat, te-ar ajuta mult o montura capabila sa gaseasca pentru tine obiectele pe care vrei sa le observi.
Combinatia data de Teo imi pare si mie ideala, ai deschidere, o focala decenta iar cu un element barlow poti sa faci si observatii planetare (in conditiile in care locul de unde observi iti vor permite).
Insa, trebuie sa iei in considerare si greutatea la care ajunge aceasta combinatie, montura EQ-5 complet asamblata, daca nu ma insel, are cam 16.5kg, tubul optic cam 8,5 Kg. In cazul in care locuiesti la bloc si ai de coborat, respectiv urcat trepte, vor fi necesare mai multe drumuri... In acest caz parca un dobson ar fi mai convenabil.
Eu ti-as sugera sa te interesezi daca exista posibilitatea de a testa instrumente similare, ma gandesc ca in Cluj mai sunt si altii infectati cu virusul "astro" si astfel ai putea nu numai sa vezi "live" astfel de instrumente insa, mai ales, sa aflii din experienta altora care ar fi un instrument ideal pentru tine.


Numai bine
Emil