-----------------------------------
jimao22
14 Feb 2015 13:57

Thor's Helmet - NGC 2359
-----------------------------------
Aseara am facut cateva expuneri la o tinta pe care doream de foarte mult timp sa o prind - Coiful lui Thor (NGC 2359). Este o tinta destul de dificila pentru mine fiindca urca destul de putin deasupra orizontului (este pozitionata sub ecuatorul ceresc) si in pozitia sa de maxim pe cer, la meridian, este sub nivelul peretelui sudic al observatorului - care este mai inalt decat ceilalti pereti din cauza acoperisului glisant care se deschide spre SUD. 
Asa ca timpul de expunere pentru aceasta tinta este foarte scurt, 2...2,5 ore si am nevoie de multe nopti senine ca sa fac ceva cat de cat decent.
Totusi ma incumet sa postez rezultatul de aseara, fiindca nu sunt sigur daca o sa am timp sa fac prea multe in acest sens in perioada care vine, asa ca daca nu o sa mai reusesc alte expuneri, o sa raman cu asta pana la anul.
Rezultatul este suma expunerilor a 4 poze de 1200 sec fiecare, in Ha, pe set-up-ul meu curent (MN,EQ6, ATIK314L+, etc). Foarte interesant este ca in luminanta, nebuloasa este aproape invizibila chiar la timpi de expunere mari si la bin2x2. Cum am schimbat pe filtrul Ha, imediat a sarit in evidenta.
Mai am ceva zgomot pe poza, dar rezultatul procesarii a fost terminat aseara tarziu si eram obosit ca sa reiau prea multi pasi inapoi, sa iasa mai bine.