-----------------------------------
Herr_Alien
04 Feb 2015 10:41


-----------------------------------
Cat despre binoclu, nu am. Am auzit ca sunt utile, insa nu imi dau seama cat de multe pot vedea printr-un binoclu. Din oras banuisc ca nu as vedea multe, insa ar fi util de carat dupa mine la munte. Eventual o combinatie Dobson 200 acasa + un binoclu 15x70 (?) pt transport.

Pai, poti sa detectezi aproape toate obiectele din catalogul Messier, la care se mai adauga cometele mai stralucitoare, la care se mai adauga ceva stele duble mai departate, la care se mai adauga vre-o 100 - 150 de stele variabile care pot fi urmarite tot timpul cu binoclul, plus inca vre-o 100 de stele variabile care pot fi urmarite in perioadele de maxim.

E destul de lucru si cu binoclul.

Erwin a zis mai apoi bine, toate binoclurile au de castigat daca sunt puse pe un trepied. Binoclurile care maresc pana in 10x - 12x pot fi folosite eficient si din mana. 15x cere insa musai trepied, altfel ajungi sa vezi cu el cam cat vezi cu unul de 10x.

La urmatoarea afirmatie insa vreau sa adaug ceva:

pentru că este un instrument auxiliar care la început te ajută să înve&#539;i cerul &#537;i apoi să găse&#537;ti obiectele interesante înainte de a te uita prin telescop.

Sunt destule situatii unde ai nevoie de camp larg (vanatoare de comete, stele variabile - ca sa vezi si stelele de comparatie), si atunci binoclul ajunge vioara intai. 
Ce cred ca trebuie subliniat aici este ca un binoclu este un instrument complementar telescopului. In situatiile unde trebuie sa vezi stele foarte slabe, sau detalii foarte fine, telescopul e cel mai bun instrument. Cand ai insa nevoie de un camp larg sau de o pupila mare de iesire (comete de ex.), "binoculars FTW".