-----------------------------------
Fallen
02 Feb 2015 00:01

Telescop incepator
-----------------------------------
Salut!

Sunt un pasionat de astronomie inca din copilarie, insa un incepator in ce priveste telescoapele. In ultima luna, in timpul liber, am inceput sa ma documentez putin cate putin pentru a ma lamuri ce telescop mi s-ar potrivi cel mai bine. Bugetul meu ar fi undeva pana in 1000 RON. Stiu ca este destul de mic, insa mai mult chiar nu voi putea aloca prea curand.

In principiu mi-ar placea sa ma concentrez pe DSO-uri si mai putin pe planete, asa ca m-am gandit la catre un telescop reflector cu un raport focal mic de 4, si anume un Orion StarBlast 4.5 114/450: http://www.astroshop.ro/orion-telescop-dobson-n-114-450-starblast-4-5-astro/p,6195#tab_bar_1_select

Am cateva nelamuriri legate atat de practicarea observatiilor astronomice in general cat si de alegerea mea:

1) Locuiesc in Bucuresti, intr-unul din cartierele de blocuri, la etajul 4/8 si din pacate la vreo 30 de metri vis-a-vis de balconul meu este un alt bloc de 8 etaje care-mi micsoreaza mult bucata de cer pe care o pot urmari, ca sa nu mai vorbesc de lumina (si caldura) pe care o emana. 

Nu am masina si nici nu am rude pe care sa le pot vizita prelungit la tara, asa ca in 99% din cazuri probabil ca balconul va fi punctul meu de observatie.

Intrebarea este: as putea vedea in conditiile astea obiecte DSO din balcon, sau ar trebui sa ma multumesc numai cu planete.. ? 


2) Am imprumutat de la un prieten un Celestron Powerseeker 127 EQ cu doua oculare 20mm si 4mm si un Barlow x2, cu care am reusit in putinele seri / nopti senine sa vad cateva chestii: Jupiter + cele 4 luni galileene, pleiadele, evident luna si multe stele. Cand voi mai prinde cer senin voi incerca si cateva obiecte Messier.

Din pacate,  cand urmaresc Jupiterul nu reusesc sa focalizez foarte bine imaginea si il vad ca o bila albicioasa putin difuza. Nu ma astept sa ii vad benzile, insa ma asteptam sa ii vad marginile putin mai clar, macar atunci cand folosesc magnificatie mai mica. La stele nu am problema asta, deci nu cred ca e o problema de colimare. 

Se pot obtine imagini ceva mai clare in conditiile descrise? Daca voi incerca pe bloc am sanse sa vad mai bine? 


3) Telescopul Orion StarBlast 4.5 vine atat pe o montura dobson cat si pe un EQ-1 si nu prea stiu ce montura sa aleg. Tind spre montura Dobson din 2 motive:
 - imi pare mai usor de transportat
 - trepiedul nu imi va permite sa plasez telescopul prea aproape de geam, astfel incat nu voi putea urmari partea superioara a boltei cerului. Pe cel Dobson l-as putea pune chiar pe pervazul interior si voi avea un unghi mai bun.

Problema apare cand se va ivi ocazia sa il folosesc in aer liber, imi va trebui neaparat o masa, lucru cam greu de obtinut in camp.

Voi ce parere aveti legata de montura? Are cineva experienta cu telescoape table-top. Daca da, imi puteti spune daca ati observat dezavantaje/probleme in folosinta?

Multumesc!
Dan

PS: imi cer scuze pentru lungimea mesajului :)