-----------------------------------
HoO_Germany
22 Feb 2007 00:08

Re: Colimare Orion
-----------------------------------
Am o problema.
oricit as incerca sa colimez telescopul (Orion Dobson 12") nu reusesc sa centrez toate "cercurile".
1. centrat secundara in focuser
2. centrat principala in secundara
3. aici apare problema: nu pot centra imaginea focuserului in secundara vazuta in principala
4. punctul negru (gaura din capacul de colimare) l-am centrat cu inelul alb (autocolantul din centrul oglinzii principale)
5. rezulta ceva ca si imaginea atasata.
E colimat sau nu? N-am apucat sa-l scot la un test pe o stea.

Poate fi din cauza asta:
Vazut de sus (img 2), se vede foate clar cum oglinda secundara e foarte descentrata de centrul tubului, 5-6mm. De fapt e prinsa excentric pe spider. Daca deformez bratele spiderului, se mai centreaza putin dar tot mai ramin vreo 3mm. Hm?
S-o las asa?

Nu stiu daca e relevant in cazul asta dar la o vizualizare pe timp de zi a unui bloc vecin (~100m) imaginea nu e clara. E prea aproape tinta vizualizata sau e din cauza colimarii sau...?

Dati-mi niste idei ca deocamdata sint cam dezamagit.

Daca arata colimaera ta, cum arati in img2. atunci ESTE colimat bine  :) , numai prin justarea oglinzii primare, ai putea sa centrezi 100% amandouo cercuri, adica punctul negru in cercul alb central.
La fiecare Newton se pune un off-set ce insemna ca grosimea materialului de oglinda (secundara) trebue sa fie adunata la cercul care iese din elipsa pusa pe 45° (umbra neagra in centru in img. 2)

Daca arata colimarea ca in img 1, atunci trebue numai sa incerci sa prinzi cercul negru (de la colimator) cu cercul alb (de la primara) concentric, si totul iese bine.

Prevazand la observarea de zi la bloc vecin, se poate ca din cauza aerului cald (atmosferic seeing) joaca un rol mare, nici cu instrumente mici nu merge cate o data sa pui imaginea sharp.
Cum arata stelele? le primesti sharp si daca le defocusezi putin in amandouo directii, arata ele cercuri concentrice?