-----------------------------------
david_eco
11 Ian 2015 21:05

Modificare newton 254mm OTA in travel scope
-----------------------------------
Salutare colegi!

Cum vremea la mine in zona continua sa fie defavorabila (ultima noapte senina a fost de reveion) am inceput un alt proiec ATM. Telescopul din semnatura, newton 254mm F/D 4,7 l-am supus unei cure de slabire. Initial OTA-ul era cel din link-ul urmator: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3888_Skywatcher-Explorer-250PDS---10--f-4-7-Newton---2--1-10-Crayford.html

Motivul: nu ca ar fi fost prea dolofan dar de ceva timp, nu dupa mult timp de la achizitionare, l-am scurtat aproximativ 8cm pentru a putea fi folosit cu binoviewer dar fara elementul barlow, cu alte cuvinte pentru a ma bucura de un camp cat mai larg in modul bino. Pe de alta parte, nu am constientizat ca in felul acesta pierd camp iluminat de 100% pe ocularele de camp larg.

De la ultimul...de fapt primul meu proiect ATM, mi-au ramas ceva materiale (placaj stratificat, bare de aluminiu, etc).
De pe tubul optic initial am pastrat pentru reconstruit totul inafara tubului de tabla. Baza primarei care este alcatuita din bariletul primarei impreuna cu inelul superior al tubului sunt prinse intr-o singura piesa de unul din cele doua inele prin care OTA-ul se prindea pe montura ecuatoriala. Pe acest ansamblu am confectionat un sandwich format din doua inele de placaj stratificat decupate astfel inca sa intre fix pe celula primarei si fixate intre ele cu doua placi de placaj iar pe aceste doua placi este fixat si inelul de prindere al ansamblului primarei. Al doilea inel l-am folosit ca celula pentru secundara si focuser.

Focuserul a suferit si el o modificare dupa cum apare in imagini. Din cei 4 rulmenti care asigura culisarea tubului portocular, pe cei doi dinspre secundara i-am mutat 18mm mai aproape de ceilalti doi, totusi fara sa trec de axul care face posibila miscarea tubului portocular. In felul acesta am putut scurta tubul portocular, iar acesta din urma nu va mai obtura parte din lumina primarei.

Asta ar fi stadiul actual al ansamblului.Mai am de confectionat spiderul cat si baza care permite miscarea orizontala plus detali marunte, cosmetizare.

Va urma...