-----------------------------------
larrylart
20 Feb 2007 00:18


-----------------------------------
Pentru un roman e destul de dificil sa cumpere un filtru comercial da mai sa-si faca unul la comanda. 

Acum nu m-am gandit la unul facut pe comanda :) - cu toate ca daca se poate face ar fi ideal dar stiu ca exista pe piata deferite tipuri de filtre LP cu diferite  benzi de absortie din care poti sa alegi pe cel mai aproape. 
Ideal ar fi daca ati putea face rost (imprumuta) de undeva un spectrometru (de la un laborator?). Ma rog si mai bine as fi sa fie unul care pote fi conectat la telescop ca sa fie masuratoarea cat mai relevanta. Eu ma gandeam acum vreo 2 ani sa iau unul dar  cel mai ieftin era pe la vreo 2500$+ asa ca m-am calmat pe moment dar am gasit unul de imprumut pt un weekend.
Problema e ca nu prea poti sa te bazezi pe ce lampi pun astia - chiar si cele cu sodiu sunt de doua tipuri (de presiune mare si scazuta cu emisie specratala diferita) si cum ai zis si tu depinde si de cel care le face - cel putin pe aici au inceput sa puna unele chinezesti care au o lumina tare ciudata. La asta mai adaugi si lumina de la cladiri in spceial cele comerciale care in mod sigur nu respecta nici un standard. Ca sa merg si mai departe o buna parte din poluarea luminoasa main vine si din lumina care se reflecta din sol (asfalt, cladiri etc) care o sa aiba spectrul alterat mai mult sau mai putin in functie de natura materialului din care se reflecta. 

Acum ma intreb daca exista oare pe undeva harti de poluare luminoasa care sa dea si valorile spectrului?


Larry