-----------------------------------
larrylart
19 Feb 2007 17:08


-----------------------------------
A iesit bine. Imi place ca, stele centrale nu sunt arse. Ar fi trebuit un stack de cel putin 40 de frameuri la 30sec. 
Acum nu cred ca LP ajuta cinestie ce in marea majoritate a cazurilor. Ca sa faci o reaba buna trebui sa ei spectrometru si sa vezi in ce parti ale spectrului ai probleme cu poluarea luminoasa - in functie de ce tip de becuri care se folosesc pt luminatul stradal, iar dupa asta sa folosesti filtrele care bloceaza exact asta. In general filtrele comerciale sunt calculate dupa tipul de iluminat public din US de exemplu care sunt convins ca nu se potriveste ca spectru cu cele folosite in ro, unde dupa cite am observat se foloseste o gama larga. 

Alternativ se poate compensa (diferentia) daca faci mai multe expuneri pt stack. Uite de exemplu asta e una dintre primele mele poze cu 10d facute tot la m42 din Dublin care pot sa zic sigur ca e mult mai poluat decit bucurestiul si sigur decit Timisoara:

http://larryo.org/work/astronomy/m42.html

E un stack de 12 x 60sec tot la iso3200 - deci ar veni cam 24 la 30sec in traducere directa dar avind in vedere ca acumularea de semnal nu e liniara 40+ la 30sec cam e ce iti trebuie.

Fa un experimet ca sa vezi cit de eficient iti taie filtru - doua stackuri diferite unul cu fitru si unul fara si incearca sa mergi pe mai multe frameuri la fiecare sau expunere mai lunga ca sa prinzi detaliile de gaz mai mult pt ca acolo iti dai seama cit te afecteza poluarea.

Larry