-----------------------------------
Mars Boy
19 Dec 2014 22:33


-----------------------------------
Si eu tot cu un SkyWatcher 70/500 am inceput si pot sa zic ca este un instrument ieftin si bun pentru inceput ... asa cum au mai zis si ceilalti colegi. Raportul focal de 7,14 este un compromis intre camp si grosisment ... plus ca ai mai putine aberatii cromatice decat la un F5 ca 80/400. Tubul la 70/500 este din aluminiu si are putin peste 1 kg, 50cm lungime si 7cm diametru. Este obligatoriu sa il cumperi cu montura tip AZ3 pentru ca AZ2 este o gluma ... aproape inutilizabila atat astro cat si terestru. Luneta iti vine cu doua oculare: Cel mai probabil de 10mm si 25mm. Deci o sa ai grosismente de 50x si 20x. Ocularul de 25mm iti pot spune ca este vizibil mai bun in comparatie cu cel de 10mm. Pentru o mai buna imagine si camp trebuie sa iti cumperi niste oculare plossl FMC. Focale recomandate sunt 12,5mm si 10mm ( daca vrei grosisment mai mare ) ca sa ai si un eyerelief decent. Sub 10mm este eyerelieful mic si deranjant automat. Eu folosesc luneta foarte bine la Soare ( NUMAI CU FILTRU SOLAR PE OBIECTIVUL LUNETEI asa cum zicea si Teo ) si Luna. La planete iti trebuie ori un ocular de 5 sau 6mm care sunt destul de scumpe avand in vedere pretul lunetei (cam 250 ron bucata) sau iti cumperi un barlow de 3x pentru a tripla marirea cu un eventual plossl de 17mm sau 12,5mm. La DSO trebuie sa folosesti ocularul de 25mm. Poti vedea ceva DSO uri cu refractorul asta ... numarul lor depinde si de cat de curat este cerul la tine. Iar terestru este foarte buna. In cele mai multe zile nu se folosesc grosismente mai mari de 50-60x din cauza turbulentelor sau a caldurii. In concluzie iti recomand luneta de 70/500 pentru ca o cunosc foarte bine ... unde mai pui ca este mai ieftina decat un 80/400. Bafta in continuare !