-----------------------------------
Corneliu
27 Noi 2014 09:12

Telescop cu utilizare generala.
-----------------------------------
Salut,

Pentru inceput, va trebui sa te gandesti inca o data de unde vrei sa faci observatii. Ideea de a tine instrumentul intrun singur loc, fara necesitatea de a face deplasari, merge doar daca ai o casa undeva intro zona rurala foarte izolata, o zona cu poluare luminoasa minima. Orasul Iasi nu se califica deloc :)). Din experienta spun ca pentru a pune orice instrument in valoare trebuie sa mergi, sa il transporti, in zone montane, sau rurale, departe de luminile oraselor.

Am avut mai multe instrumente, inclusiv refractoare, telescop dobsonian etc. In marja asta de pret, un refractor este bun dar, repet, la acest pret orice luneta are aberatii cromatice si de sfericitate. Doar refractoarele cu focala lunga au aceste defecte optice un pic mai bine corectate. Un instrument cu focala lunga insa nu este potrivit pentru deep sky iar pentru foto la deep sky, creeaza dificultati foarte mari, as zice, aproape insurmontabile. Telescoapele reflector, cu oglinda, din start nu au astfel de probleme (exceptie face coma, la cele cu focala scurta si foarte scurta).

Despre dobson. Multi amatori sunt fani ai acestei monturi simple si robuste. Poti avea un telescop cu diametru mare, la un pret mai mic, usor de folosit pentru observatii vizuale si... ATAT. Daca te gandesti la foto, poti sa uiti de Mr. Dobson. Nu spun ca e imposibil dar, complicatiile sunt foarte mari si nu merita.

Eu iti recomand un telescop reflector de tip Newton, neaparat pe montura ecuatoriala. Sa cumperi tubul si montura separat. De ex. Telescoapele de 150mm de la SkyWatcer sunt ofertate cu monturi EQ3. In acest caz, recomand montura imediat urmatoare, mai grea, EQ5. 

Recomandarea mea ar fi: Newton de 150/750 pe Montura EQ5. Ulterior poti sa ii face un upgrade monturii cu un kit Go-To. 

Desigur, parerile sunt impartite. Cu siguranta ca vor mai fi si alti colegi de pe forum care vor da o mana de ajutor. Subiectul e generos si intodeauna de actualitate :)).

Stima,

Corneliu.