-----------------------------------
CUBIX
21 Noi 2014 15:25


-----------------------------------
Pai,  tu vrei un dobson de 12" de mai bine de un an,  tot dai up... Sa în&#539;eleg că nu este calitativ? Atunci de ce continui sa dai up-uri?

Poate nu are aceea&#537;i lipsa de abera&#539;ii ca un mak, dar este de 2 ori &#537;i ceva mai mare la apetura. Din punctul meu de vedere asta contează, nu pot fi comparate, unul are 127 mm altul 305 mm... 

Eu nu î&#539;i pot spune ce sa faci cu banii tai, dacă a&#537; fi în locul tău as lua dobsonul. 
Când m-am apucat eu de asta, am citit ghidul de la telescop expert, skywatcher. Ro &#537;i din ele am în&#539;eles că apetura contează, am în&#539;eles bine... Nu î&#539;i fie frica de colimare &#537;i makul are nevoie de ia, poate nu la fel de des ca Newton, praful se depune &#537;i pe placa corectoare, intra mai greu &#537;i la oglinzii, nu po&#539;i scăpa oricum de el. 
Nu vrei spala oglinzile toată ziua, poate o data pe an sau de două ori sau mai rar. 

Cum am mai spus, nu iti pot spune ce sa faci cu banii tai, doar ce as face eu, dacă a&#537; fi în locul tău.