-----------------------------------
saiph
11 Noi 2014 15:03

Re:
-----------------------------------
Dintre toate instrumentele mentionate de tine, atentia mi-ar fi captata de makul de 127 - m-am uitat prin asa ceva si mi s-a parut un instrument placut, atat ca portabilitate, performante (mai ales la planete - nu are aberatie cromatica, deci poti merge la puteri mari cu el), iar pe DSO poate fi folosit vizual (chiar si foto, dar cu prudenta - e prea lung raportul focal) pentru a observa cateva obiecte mai stralucitoare, printre care si cele mentionate de tine.
Desigur, si luneta e buna, exceleaza la contrast fata de un telescop, atata doar ca, fiind acromata, s-ar putea sa gasesti planetele putin mai colorate decat ti-ai fi dorit. :) Ti-ar fi mai utila una cu obiectiv ED - chiar a fost una de vanzare care se incadra in pret, pana nu demult.
In caz ca nu te multumeste nici una din optiuni, poti incerca [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=97212&highlight=intes+maksutov+alter+m603#97212]acest instrument: este foarte bine realizat, ofera un contrast superior datorita lamelor de diafragmare interioara, iar raportul focal il face usor versatil (desi este un maksutov-cassegrain, este F/10, iar oglinda secundara este colimabila - design optimizat Ru-Mak). Vine cu conexiune pe 2" si field-flattener pe filet SCT pt foto DSO. Dezavantajul, daca-l putem numi asa, spre deosebire de celelalte instrumente mentionate de tine, este ca nu vine la pachet cu tot cu montura. Nu stiu daca mai e valabil, vad ca e blocat anuntul, dar poate, daca-i trimiti un mesaj vanzatorului, te lamureste care este situatia.

Daca nu si nu, mai e si alternativa telescop dobsonian, unde vei descoperi un "univers" aparte :D prietenii stiu de ce.. E usor de inteles si de utilizat, aduna lumina din belsug si pe DSO nimic nu-i mai bun decat o "galeata de fotoni" ;)

Spor!